Vivacom обяви победителите в седмото издание на Регионален грант

22.03.2022 | Актуално, Новини

Тринадесетте организации ще реализират своите проекти с подкрепата от Vivacom, на обща стойност 64 278 лв. Максималният грант за един проект е 5000 лв.

Отличените проекти ще работят за дигитализация на образованието по история, практическо еко обучение на ученици, опазване на застрашени видове птици, съчетано с обучение на студенти, практически знания по музика, кино и телевизия за деца от малки населени места, почистване на речни корита и морски територии, рециклиране на отпадъци от хора с увреждания,изграждане на еко маршрути и други.

 

Vivacom Регионален грант се осъществява за седми пореден път в партньорство с Български център за нестопанско право и подкрепя обществено значими каузи на граждански организации от малки и големи населени места в страната. Тази година изданието е с нови приоритетни области – образование и опазване на околната среда.

В състезанието участваха 299 проекта на 264 организации от цялата страна. Идеите им са в много и разнообразни сфери: повишаване на знанията и ангажиране на деца и ученици с проблемите на екологията, привличане на широката общественостт за участие в съвместни природозащитни дейности, извеждане от социалната изолация и развиване на уменията на млади и по-възрастни хора чрез участие в различни образователни инициативи, повишаване на културата на доброволчество и функционалната грамотност, обогатяване на културния пейзаж в малките населени места..

Журито, което оцени проектите тази година, бе в състав:

 – Веселка Вуткова,директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom;

 – Ива Дойчинова, журналист и активист за граждански каузи;

 – Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“;

 – Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com;

 – Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право;

 – Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia.

Общата инвестиция на Vivacom в седемте издания на Регионалния грант е над 446 000 лв. С настоящото издание общият брой на подкрепените до момента проекти от цялата страна е 95, от 86 организации, някои от които получават повторна подкрепа за нова идея.

Кратко представяне на проектите:

Проектът на фондация „Активна историческа карта“София, е стъпка към дигитализацията на образованието по история. Фондацията ще създаде цифрова динамична карта на тема „Българското възраждане“ – духовно и стопанско. Картата ще съдържа информация, от типа кога и къде са построени първите училища, читалища, печатници, първите християнски църкви, първите фабрики, панаири, ще очертае търговските пътища по българските земи и ще даде информация за всички тези обекти и процеси.

Сдружение „Безопасни детски площадки“София, чрез проекта си „Имам решение за моята зелена идея“ ще обучи учениците от Ловеч, Стара Загора и Благоевград как да организират доброволческа акция – от възникването на идеята, през събирането на съмишленици, комуникация с институции, до осъществяването ѝ. Ще се създадат екипи, като всеки от тях ще работи по доброволческа идея, която да решава конкретен местен проблем, свързан с околната среда.

Сдружение „Зелени Балкани“Пловдив, ще работи по проекта „Помощ за красивите чапли!“като съчетае дейности по опазването на редки и застрашени видове птици с обучение на студенти и доброволци по темата. Дейностите ще се провеждат в Защитена зона „Язовир Конуш“ (на 40 км. източно от Пловдив), която е местообитание на най-голямата смесена чаплова колония в България.

Сдружение „Млади, активни, креативни от с. Куртово, общ. Карлово, ще повишава екологичното самосъзнание на най-малко 100 деца, младежи и техните родители чрез директното им включване в еко акции, насочени към намаляване на потреблението на текстилни и пластмасови изделия. Ще работи активно с училищата, детските градини, читалищата и местните власти.

Фондация „Музика за България“София, ще има възможност да надгради инициативата „RockSchool на колела”. Това е  мобилна музикална академия, която ще вдъхновява младежи от малки населени места (Елин Пелин, Кюстендил, Радомир, Перник, Ботевград, Самоков, Дупница) да се докоснат до музикални инструменти, а защо не и да започнат музикалното си образование.

Сдружение „НИМ анимейшънс – училище за кино и телевизия“София печели с проекта „БГ филмово предизвикателство“. През лятото на 2022 Сдружението ще събере на морето деца от цяла България със засилен интерес към филмовото изкуство. В рамките на една седмица във Варна те ще преминат през целия процес на създаване на едно филмово произведение, а накрая сами ще имат възможност да заснемат своите първи кратки игрални филми.

Сдружение „Организация на българските скаути“София, спечели журито с проекта  „Заедно за българските реки“.  Целта им е почистването от отпадъци от коритата на пет български реки, но също така екологичното възпитание и образование на 200 деца и младежи скаути на възраст от 7 до 18 години. Основните активности ще се изпълняват край градовете Русе, Варна, Плевен и Елена, но ще бъдат включени и по-малки населени места в близост до тях.

 Фондация „Св. Николай Чудотворец“ печели с проекта  „Чудно детство“. От три години фондацията развива собствено социално предприятие „Чудната градина“, в което младежи с интелектуални затруднения отглеждат зеленчуци и плодове. Разполагат с 15 дка градини и имат 5 оранжерии. Идеята сега е да отворят градините за деца и родители, като създадат пространство, в което да се провеждат уроци на открито, работилници, тематични събития и практически занимания, свързани със засаждането и отглеждането на зеленчуци, плодове и цветя.

Фондация „Сошъл Фючър“ от София печели с проекта „JAMBA Candles – използвай пак“Идеята е да направят социално предприятие за удължаване на живота на контейнерите на хиляди изгорели свещи, превръщайки ги в нов натурален и красив продукт. Повечето контейнери за свещи са изработени от алуминий и стъкло – 100% рециклируеми материали. Проблемът е в това, че голяма част от алуминия и стъклото не се събират разделно, което означава, че отиват на боклука. Рециклирането на контейнерите ще се извършва от хора с увреждания, като по този начин те ще имат постоянна трудова заетост, ще общуват с други хора, което има и терапевтично действие за тях.

„Роботика, електроника и програмиране за всеки“ е проект на Фондация „Тинузавър“ от Велико Търново. Тя ще даде възможност на децата в най-малките населени места в Община Велико Търново – с. Леденик, с. Церова кория, с. Самоводене, с. Ресен, с. Водолей, с. Балван, гр. Дебелец, гр. Килифарево – да се докоснат до образователни технологии и методологии от бъдещето.

Проектът „Природата като учител“ на Фондация „Учене за промяна“София, е свързан с изграждане (почистване, маркиране, картиране) на мрежа от екомаршрути за пешеходен и велотуризъм, както и с организиране на образователни походи с екологична, природозащитна и историческа насоченост в района на с. Ветринци, общ. Велико Търново. Идеята за маршрутите е вдъхновена от природните дадености в околността на селото – каньоните на река Янтра, горите на Предбалкана, скалните масиви, биоразнообразието от растителни и животински видове. Мрежата ще бъде отразена в интерактивна онлайн карта на маршрутите, съдържаща и обучителни материали за биоразнообразието на региона и историческите забележителности.

Фондация „Човек с шапка“София, печели с проекта „Ателиe кино-танц 2022“чиято цел е да привлече младежи от Белоградчик, Стражица и Каблешково в обучителната програма по танцово кино „Фокус, кино, танц“ и да им помогне да създадат танцови филми за собствения си опит и живот. По този начин инициатива цели да подобри и обогати културния пейзаж в градовете и да окаже подкрепа на действащите читалищни и общински културни дейци там.

Сдружение „Водолазен клуб Немо“Бургас, ще има възможност да осъществи идеята „За чисто море и чисти брегове“ – за почистване на морското дъно на яхтеното пристанище в Несебър, както и морското дъно на южния плаж на града. Акцията ще се извърши от водолази, оборудвани със специална техника, с помощта на плаваща платформа за събиране. Почистването ще обхване дълбочина до 7 м., като се очаква да бъдат събрани около 2 тона отпадъци. Ще бъде проведено обучение за деца и младежи относно опазването на околната среда и намаляването на последиците от климатичните промени.