Шеф-готвачът Лука Малакрида гостува в Дневен център „Светове“

21.11.2022 | Новини

Мирис на вкусна храна, потракване на съдове и оживление изпълниха Дневния център към фондация „Светът на Мария“ в София, разказва в репортаж Борислава Бибиновска от БТА. Хора с интелектуални затруднения сложиха престилки, запретнаха ръкави и обединиха усилия, за да приготвят едни от най-популярните ястия от италианската кухня – ролца от патладжан по сицилиански и канелони с пълнеж от рикота, диви билки, крем пармезан и захаросани домати. В това начинание ги напътстваше шеф-готвачът Лука Малакрида. Освен готварски умения, той им предаде и най-ценния урок – към всяко ястие трябва да добавяме цвят и любов. Зехтин и сол са другите важни съставки, според Малакрида.

За около два часа всички се „потопиха“ в днешното занимание. Хората с интелектуални затруднения имаха възможност да месят тесто за прочутата италианската паста, да го оформят и заглаждат. Лука им обясняваше всяка стъпка, а те изпълняваха всичко старателно. По лицата им се четеше любопитство и вълнение.

И докато първите опити бяха по-неуспешни, впоследствие помощниците на Лука станаха по-уверени в готвенето. Те бяха подкрепяни и от директора на „Светът на Мария“ – Миряна Сирийски. Когато тя приканваше всеки да опита да оформи тесто, с широка усмивка едно от момичета й отвърна: „Екип сме“. И това беше наистина така – ако едни готвеха по-ентусиазирано, другите ги подкрепяха с ръкопляскания.

За БТА Лука Малакрида заяви, че готвенето може да е и успешна терапия. През последните дни загубихме навиците си да готвим във вкъщи. Моето послание е да отделяме поне 20 минути на ден, за да готвим – с детето си или с други близки, заяви той и посочи, че с днешното готвене иска да предаде посланието, че храната трябва да се приготвя заедно.

Посланикът на Италия Джузепина Дзара също увери, че храната сплотява. Тя каза, че обича италианската кухня, а у нас най-много се радва на зеленчуците, най-вече на чушките.

Според директора на Италианската агенция за търговия и инвестиции у нас Киара Петро, подобни събития са шанс хората с интелектуални затруднения да допринесат за развитието на цялото общество. Тя сподели, че нейна братовчедка с рядко заболяване посещава център, подобен на този на „Светът на Мария“, където успява да добие нови способности – да шие, плете и готви.

За нуждата хората с интелектуални умения да бъдат пълноценна част от обществото разказа и Цецка Караджова, учредител на фондацията. За БТА тя сподели, че „Светът на Мария“ се е появил заради лична кауза – сестрата на съпруга й Мария е с интелектуално затруднение. Караджова и съпругът й са обиколили няколко държави, за да взаимстват опит, който да пренесат в България. С техните усилия днес Дневният център към фондацията се посвещава от над 40 души.

Всеки ден те се занимават с различна дейност, като целта е да добият умения, с които да излязат на пазара на труда. Хората с интелектуални затруднения не правят неща, които нямат смисъл, а се обучават, каза Караджова. Тя сподели, че 11 души са успели да намерят работа. Те са наети предимно в ресторантьорския и хотелиерски бранш.

Във фондацията към всеки се подхожда индивидуално. Директорът на центъра, социален работник и психолог правят срещи със семейството и проучват състоянието на човека, който има нужда от подкрепа. Има двуседмичен пробен период, след който се преценява дали в Дневния център той може да получи необходимата подкрепа, обясни също Караджова.

Посетителите в центъра показват, че се чувстват добре, когато са ангажирани в различни занимания. След готвенето с Лука, те чистиха и подреждаха кухнята, същевременно сервираха и обяда.

Павел сподели, че готвенето е минало добре, но му е било трудно да навива патладжана за ролцата. Той каза, че харесва италианската кухня, а от българската най-любимото му ястие е шкембе чорбата. За Гергана правенето на паста е било вълнуващо. Тя сподели, че обича да похапва мусака, но й е трудно да я приготвя сама. Алекс пък се чуди защо италианското тесто за пица е по-тънко, отколкото това в България. Тя мечтае да стане най-добрата готвачка в България и затова оценява силно срещата си с Лука Малакрида. За да подобри уменията си в кухнята, гледа и известни телевизионни кулинарни предавания. Даниел се надява някой ден да посети Италия и да опита повече храни, популярни в тази страна.

Събитието бе част от Седмицата на италианската кухня по света. Това даде възможност на хората с интелектуални затруднения да чуят и звучния италиански език по време на готвенето с Малакрида.

В края на срещата всеки един от помощник-готвачите в центъра се снимаха с Малакрида и му поискаха автограф. Разделиха се с усмивки и с популярното ciao.