Предстои петото издание на програмата „Предприемачи в науката“

24.08.2022 | Новини

От 21 септември до 14 декември ще се проведе петото издание на инициативата „Предприемачи в науката. Програмата е разработена от фондация Карол Знание за докторанти и млади учени. Финалната дата е конкурс „Предприемач в науката“, където след обучение и менторство учените ще представят пред журито своите проекти като бизнес идеи. Самото жури е съставено от лекторите, които решават кой ще грабне награда от 30 000 лв., за да реализира проекта си, съобщиха организаторите на събитието, което тази година ще се проведе онлайн.

Програмата „Предприемачи в науката“ ми промени мисленето. А на тези, които сега разбират за фондацията и програмите – не се замисляйте, действайте! Някак си ми се иска това да стигне до повече хора. Хората трябва да знаят за фондация Карол Знание и тези инициативи. Дори само срещата с един лектор е достатъчна, за да се заредиш с идеи и вдъхновение!“ Това разказва инж. Галина Соколова, носител на докторантската стипендия на фондация Карол Знание и участник във второто издание на „Предприемачи в науката“.

Тя е един от десетките амбициозни млади хора, които искат да реализират научните си разработки, а някои, още по-смели, да ги превърнат в бизнес.

Програмата „Предприемачи в науката“ беше голямо предизвикателство. Накара ме да изляза от зоната си на комфорт на научните изследвания, които може да станат, а може и да не станат. Даде ми абсолютно различна гледна точка за това, какво правим, какво искаме и можем да постигнем“, разказва д-р Мариела Василева-Славева. Тя е хирург и един от носителите на наградата „Предприемач в науката“, която в последното издание е поделена между двама учени. Другият е докторантът от Технически университет – Варна инж. Калин Николов, съосновател на Техноватори – стартъп, който разработва декарбонизатор, намаляващ вредните емисии от двигатели с вътрешно горене като същевременно намалява и разхода на гориво.

Предприемачи в науката“ даде възможност на нашия стартъп да получи знания и информация за това как една научна разработка може да се превърне в бизнес начинание. Интересните обучения ни позволиха да разберем гледната точка на инвеститора в такъв тип проекти, както и правилно да подготвяме и оценяваме нашите бизнес планове“, разказва инж. Николов.

Петото издание отново поставя фокус върху Impact investing (инвестиране в позитивното въздействие). За участие са поканени студенти, докторанти и млади учени, които искат да развият научната си разработка в бизнес проект, с позитивно въздействие върху околната среда или обществото. Партньори са Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – София, УНСС и Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“. Всеки от тях ще награди с участие екипи или индивидуални проекти, които ще се конкурират за финансовото измерение на наградата от 30 000 лв.

Освен нея участниците получават и сериозна менторска подкрепа. Тази година менторите са четирима, единият от които ще работи с бъдещите предприемачи от Лондон.

Програмата приема кандидати до 3 септември 2022 г.