Пощенска банка награди победителите в инициативата „Вселена от възможности“

27.09.2022 | Новини

Проектите „Светът в кутия“, мобилното приложение „Яника“: Жестов език с карти и добавена реалност, както и идеята за производство на биоразградима посуда и хранителни продукти от остатъчен материал са големите победители в инициативата на „Пощенска банка“ – „Вселена от възможности„, която се провежда за втора поредна година.

„Светът в кутия“ на Златина Георгиева спечели първо място в категория „Образование“. Мобилното приложение „Яника“ на Таня Димитрова заслужи голямата награда в направление „Дигитални иновации“, а проектът за производство на биоразградима посуда и хранителни продукти от остатъчен материал на Денимир Димитров взе първото място в категория „Зелени проекти“.

Стойността на финансовата помощ, която всеки победител получи, е 10 000 лв. Авторите на проектите се ангажират със срок за реализиране от шест месеца от датата на получаване на гранта.

„Светът в кутия“ са абонаментни кутии за деца от първи до четвърти клас, с които се насърчава детското любопитство, опознаването на различни култури и развиването на четивна и научна грамотност, разказа инициаторът на проекта Златина Георгиева. Тя допълни, че всяка кутия е пълна с интересни материали за различни държави, като има и макет за сглобяване. Училищата вече проявяват интерес към иновативния проект. Има изключително много креативни, отворени и иновативни учители, които търсят интересни материали за децата, допълни Георгиева. Предшественик на идеята за „Светът в кутия“ е „Писма от света“. От началото на година 35 училища работят с „Писма от света“, уточни победителят в категория „Образование“. Наградата й бе връчена от Теодора Бакърджиева – изпълнителен директор на Български дарителски форум.

Мобилното приложение „Яника“: Жестов език с карти и добавена реалност ще помага на чуващи деца да научат базови „думи“ от езика на глухонемите. Децата ще имат възможност да видят как се изпълняват жестовете в реална среда навсякъде и по всяко време, обясни Таня Димитрова. Твърдото ни убеждение е, че нещата се случват, когато се започне от ранна детска възраст. Съвременните деца нямат страх от технологии. Те нямат притеснения от слуховите апарати на глухите деца. Няма я бариерата, която създаваме ние възрастните, че хората с увреждания трябва да са скрити, да не ги виждаме, за да не ни пречат на идеално подредения живот, каза Димитрова.

Проектът за производство на биоразградима посуда и хранителни продукти от остатъчен материал е на компанията „Зиро Уейв“. Ние произвеждаме и хранителни продукти, брашно и крекери, от материал, който бива изхвърлян, генерирайки огромно количество метан в атмосферата – остатъчният малц от производството на бира, разказа Денимир Димитров. Той допълни, че няма как да се заменят продуктите за еднократна употреба от пластмаса, защото са на много ниска цена. Хубавата новина е, че колкото повече алтернативни продукти се произвеждат, толкова повече цената им ще пада. По този начин в даден момент ще бъдем конкурентноспособни на еднократната пластмаса и хората ще започнат да избират алтернативите й, поясни Димитров.

Идеята е победителите да спечелят съмишленици, с които да могат да реализират по-добре идеите си. „Много се надявам тази инициатива да продължи и в следващите 10-15 години. Няма как да реализираме бизнес целите си без условията за едно по-добро бъдеще“, каза Димитър Шумаров – изпълнителен директор, главен финансов директор и член на управителния съвет на „Пощенска банка“.

Тази година в програмата участваха 105 проекта в трите основни категории – „Дигитални иновации“, „Образование“ и „Зелени проекти“.

Снимка: Investor.bg