“НОВО НАЧАЛО за украинските жени и деца в България!”

05.09.2022 | Новини

Продължава работата и координацията на дарителската инициатива “НОВО НАЧАЛО за украинските жени и деца в България!”. Проектите под шапката на кампанията за целева подкрепа се изпълняват в София, Пловдив, Перник, Благоевград, Стара Загора, Варна, Ловеч. с. Рибарица, с. Ястребино, с. Дрен и подкрепят около 1700 деца, младежи и жени.

В края на август се проведе среща на организациите, които участват в инициативата и работят с пострадали от войната в Украйна. Всеки от участниците представи опита си и разказа за успехите и предизвикателствата, които среща. Проектите са насочени към справяне с травмата от войната в Украйна, адаптацията на децата и родителите им у нас, както и към любопитство и приемане на българската култура и традиции.  

Представителите на организациите споделиха положителните промени, които са настъпили след няколкомесечната им работа с пострадалите. В началото водещи са били страхът и болката. Децата и майките им са били сдържани, недоверчиви, мълчаливи. Често при преминаване на самолет в небето децата са се криели и плачели. С много търпение и любов психолози, игротерапевти, социални работници са успели да преодолеят бариерите, да предразположат децата и да вдъхнат доверие в родителите им. „Ние сме тяхното семейство, те с нас се отпускат, усмихват се, гушкат ни„, сподели Надия Светлишина от Сдружение за споделено учене ЕЛА.

Чрез множество различни дейности – психологическа терапия, емоционална подкрепа, игри, събития, екскурзии за децата и техните родители, които са намерили своя нов дом в България, продължават живота си с по-малко стрес в една по-защитена среда. В две от организациите украинки–психоложки работят наравно с екипите на организациите в подкрепа на деца с аутизъм или общо със случаите на постравматичен стрес.

Част от експертите споделят, че по-малките деца все още мечтаят да се завърнат в своя дом в Украйна и имат съпротива в ученето на български, но арт ателиетата, екскурзиите и терапевтичните дейности с тях им помагат да преодоляват все повече травмата и да се откъснат от лошите преживявания. Впечатляващо е как навсякъде украинките – основно жени, са се самоорганизирали в малки сплотени общности и си помагат взаимно в адаптацията към живота в България.

Бъдещето?

По-голямата част от организациите са решени да продължат да работят с украински деца и жени и след началото на учебната година, въпреки неяснотите около бъдещето на бежанците – дали ще останат в България изобщо или в даденото населено място. Много от тези, които искат да останат, вече търсят работа или работят, записали са децата си в български детски градини и училища и са силно мотивирани да учат български език. Ана Казатских от Николаев прочете на почти безупречен български своята история. Тя е настанена в Благоевград и подкрепена от “Отворени обятия”. Тя разказа как е пристигнала с децата си, колко бързо е намерила нови приятели тук и как са й помогнали с намирането на жилище и работа. Щастлива е, че е била приета бързо и децата й са били подкрепени в училището, което ще посещават.

Десетки украинчета вземат уроци по музика в Rock School, а най-добрите ще участват в голям концерт преди Коледа. А дотогава настанените в базата в с. Рибарица вече ще знаят да играят право хоро.

За BG4UA

#BG4UA “България за Украйна” e инициатива на български предприемачи, представители на технологичната общност и приятели на Украйна в подкрепа на бягащите от ужаса на войната.

Инициативата стартира  в първия ден на войната. Започна с евакуация на украински граждани, които избират България за свой временен дом. Беше създадена платформа, която събра 3000 доброволци – хора и организации от цяла България, които предлагат жилища, доброволен труд и подкрепа от първа необходимост. Доброволчески контактен център настанява и оказва помощ на украинци в първите моменти на пристигане в България.

Заедно с Фондация BCause, BG4UA продължава с кампанията НОВО НАЧАЛО за набиране на средства. Целта е да осигури възможно най-човешкото приемане на бежанци от Украйна и шанс за живот в България.

Инициативата се води от Борд на инициаторите и е активно подкрепена от организациите представлявани от тях и хиляди доброволци. Решения за насочването на средства се взема с единодушното одобрение на Борда на инициаторите.