Нараства интересът към програмата „Научи се да даряваш“

30.06.2022 | Новини

61 нови учители ще вземат участие в тазгодишното издание на програмата „Научи се да даряваш“ 2022/2023 г. Това е рекорден интерес от старта й през 2016 година досега. Програмата се организира от Български дарителски форум и цели създаването и развиването на културата и средата за споделяне и даряване, формиране на емпатия и знания за личностно развитие, придобиване на опит в реализиране на дарителски и доброволчески инициативи сред учениците, създаване на активни граждански позиции и персонална отговорност към света около нас.

Историята

Българският дарителски форум (БДФ) разработва концепцията за адаптиране и въвеждане на програмата като част от общата учебна рамка в различни български училища. Инициативата е разработена за първи път от американската организация Learning to Give, която успешно е въвела модела в много училища в САЩ и работи активно за утвърждаването му и в други страни повече от десетилетие.

Новите учители, които ще се включат, са 45. Те са от 24 населени места в страната. Интерес към програмата има както от училища в столицата и големите градове (София, Бургас, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Пловдив), така и от по-малки градове и села. Тази година дори има значителен ръст на кандидатурите от малки населени места (с. Тенево, с. Лехчево, с. Стефаново и др.). „Тази тенденция ни радва изключително много, защото дава възможност за достигане на иновативни образователни модели до места, в които децата са с органичен достъп до знания и практики, извън традиционната образователна система“, коментира Боряна Кирилова, координатор на програмата и Мениджър комуникации в БДФ.

Предстоящо обучение

Новите учители ще преминат през двудневно обучение през юли в София. За тези, които не успеят да се включат, е предвидено онлайн обучение преди старта на новата учебна година. Прочетете повече за това как протече миналогодишното обучение, в което учителите получиха нов поглед върху дарителството, доброволчеството и гражданското общество и се срещнаха с интересни личности от гражданския сектор.

Научи се да даряваш

Благодарим на всички, които разпознават като ценна и различна концепцията на програмата и искат да бъдат част от богатия свят на доброволчеството и дарителство!

 

 

Публикацията е в рамките на проект „Насърчаване на дарителската екосистема в България“, който се изпълнява от Български дарителски форум с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.