Kaufland София полумаратон с екологична, здравна и социална кауза

13.05.2022 | Новини

Над 1200 участници се очаква да се включат в четвъртото издание на Kaufland София полумаратон и безплатното състезание за ученици RUN4EU, които ще се проведат на 15 май, неделя, в столицата. Спортното събитие цели да насърчи здравословния начин на живот и масовия спорт.

Заедно с Kaufland София полумаратон в неделя ще се проведе и безплатното ученическо състезание RUN4EU, което се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото за връзка на Европейския парламент у нас.

Тази година Kaufland София полумаратон е част от програмата на европейския проект EMPOWER – European Pusher of Wheelchairs, който има за цел включването на хора в неравностойно положение в масови спортни мероприятия. За събитието в столицата ще пристигнат състезатели от Италия, Гърция и Малта, които ще изминат трасето на полумаратона заедно с атлети в инвалидни колички.

По традиция Kaufland София полумаратон ще се проведе под надслов „0 пластмаса за еднократна употреба“ в контекста на стратегията за намаляване на пластмасата REset Plastic, която Kaufland следва.

Освен екологичната кауза, четвъртото издание на полумаратона ще подкрепи и три благотворителни инициативи. Организаторите ще предоставят половината от събраните такси за участие за подпомагане на пострадалите от войната в Украйна чрез Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“. Останалата сума ще бъде разпределена поравно между Фондация „Герои на времето“ (TimeHeroes) и Народно читалище „Тротоара 2020“.

Kaufland София полумаратон и състезанието за ученици RUN4EU се организират от Спортен клуб „Бегач“, Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България, в партньорство със Столична община, Бюрото за връзка на Европейския парламент в България, клуб „Приорити Спорт“ и ЕКОПАК България.