Фондация „Нашите недоносени деца“ със специална конференция за Световния ден на недоносените деца

18.10.2022 | Новини

Фондация „Нашите недоносени деца“, съвместно с Българската асоциация по неонатология, организира конференция под мотото „Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца“.

Събитието ще се проведе по повод Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, който Фондация “Нашите недоносени деца” отбелязва всяка година в България с редица инициативи, целящи по-добра информираност на обществото по отношение на раждането и отглеждането на преждевременно родените деца.

В конференцията ще вземат участие водещи медицински експерти и развитийни специалисти с опит в грижата за недоносените деца, които ще засегнат теми свързани с проследяване на бременността и превенцията на преждевременното раждане, медицинските грижи за недоносените деца и тяхното проследяване, както и детското развитие – от ранното детство до предучилищна и училищна възраст.

Пълната програма на събитието можете да бъде намерена тук..

Предвидена е възможност за гледане онлайн на всички лекции. Достъпът до конференцията е безплатен след предварително записване в страницата на събитието.

Допълнителна информация – данни, статистика, проблеми на недоносените деца

  • Поради ранното си раждане, недоносените бебета не са напълно развити и имат незрели органи и системи. Имунната им система е много крехка, поради което те са изключително застрашени от развитие на инфекции, които понякога могат да бъдат фатални. Тъй като белите дробове са недоразвити, при недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е много по-висока в сравнение с доносени.
  • Голяма част от преждевременно родените деца са застрашени от зрителни проблеми и в частност ретинопатия. Погрешно е схващането, че развитието на ретинопатия е свързано с престоя в кувьоз. Всъщност причината е в незрялостта на кръвоносните съдове и системи на бебето, а основния рисков фактор е изключително ниското тегло под 1500 гр. и раждане преди 32 гестационна седмица. Ако не се лекува навреме, ретинопатията може да доведе до ослепяване. За съжаление България е една от малкото страни, в която все още няма работеща програма срещу ретинопатия.
  • Преждевременно роденото бебе може да тежи от около 600 до 2500 гр., като има случаи и на оцелели деца с тегло под 500 грама. Дължината е от 35 до 45 см.
  • Продължителността на пребиваване в кувьоз зависи от индивидуалните особености на детето, като всички медицински манипулации се извършват в кувьоза. Средната продължителност на периода за адаптация с обкръжаващата среда при недоносените деца е 1-2 месеца.
  • При недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени. При децата, родени между 28-та и 32-та гестационна седмица, 60% се хоспитализират през първата година от живота им поради инфекции на дихателните пътища. Протичането е много по-тежко и тези деца се нуждаят от специализирано скъпоструващо лечение в интензивно отделение.
  • Голяма част от недоносените деца, особено тези родени под 1500 гр. страдат от мозъчни нарушения /кръвоизливи/, които в дългосрочен аспект могат да доведат до ДЦП /детска церебрална парализа/, епилепсия, нарушено нервно-психическо развитие, обучителни трудности.
  • Недоносените деца се нуждаят от проследяване от медицински специалисти и специалисти по ранно детско развитие от изписването си от болница до училищна възраст. България е една от малкото държави в Европа, в която няма работеща програма за проследяване здравето и развитието на недоносените деца.

#ЧленовеНаБДФ