Фондация “Лъчезар Цоцорков” отличи 54 „скрити герои“

23.12.2022 | Новини

54 “скрити герои” от цяла България бяха наградени от фондация “Лъчезар Цоцорков” за своите добри дела към другите в рамките на второто издание на кампания “Окрили доброто”. 43 от тях получават индивидуална награда от 3000 лв. двама – по 1500 лв., и девет – по 600 лв., а цялото дарение възлиза на 137 400 лв.

Откриването на скритите герои фондация “Лъчезар Цоцорков” осъществи с помощта на отличените през 2021 г., както и с тази на съмишленици и партньори. Всички те имаха възможност да номинират хора, които безвъзмездно правят добро в сферата на културата, образованието, здравеопазването, грижата за животни, околната среда и социалната подкрепа.

Тази година сред носителите на наградата са и доброволци, които се бориха със стихиите, сполетели десетки българи това лято. Румен Караджов се впусна в спасяването на уязвими групи в селата Слатина и Розино, Карловско по време на наводненията. А Стелиян Хараланов ръководи всички доброволци при овладяването на пожарите край селата Елшица и Лесичово.

Войната в Украйна и бежанският поток от Близкия Изток също белязаха част от номинациите през тази година. Антоанета Иванова и Ваня Добрева от Варна, които създадоха център за временно настаняване на хора с увреждания от Украйна, са едни от отличените “скрити герои” на 2022 г.

Приз за съпричастност към бежанците получиха и кметът на с. Трояново – Димитър Николов и местната жителка Донка Станкова. Въпреки гражданския арест на група нелегални мигранти, Димитър и Донка се погрижиха за бежанците като им осигуриха храна и медицинска помощ преди да бъдат предадени на Гранична полиция.

Голяма част от отличените споделиха, че ще дарят наградите си за каузите, които вече подкрепят. Валентина Иванова, която организира безплатни курсове по български език за украинци, сподели с екипа на Фондацията, че благодарение на наградата ще продължи благородната си кауза. Тя сподели: „Наистина съм окрилена. Жестът дойде съвсем на време, в момент, когато силите бяха на привършване.“

Наградените са от 15 български града – София, Лом, Кюстендил, Хасково, Бургас, Видин, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Перник, Русе, Равда, Търговище, Пловдив, Силистра. Тази година куриерската компания Speedy е партньор в наградите “Окрили доброто”. Всеки от отличените получи писмото си за отличие от куриерите на фирмата, като услугата беше за сметка на Speedy.

Кампанията е вдъхновена от примера и делата на покойния проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който като отличен български дарител прави и много по-лични и напълно “безшумни” дарения на хора в нужда. С кампанията фондацията цели да даде пример за дарителство, което не е обременено от тежки административни процеси и което отчита приноса на обикновените хора. По този начин, се надява да стимулира доброто и филантропията, които са основни за общественото развитие.

#ЧленовеНаБДФ