Фондация „Благотворител“ обяви конкурс за стипендии „Постигам по-висок успех“

30.08.2022 | Новини

Фондация „Благотворител“ обявява конкурс за стипендии „Постигам по-висок успех“ за учебната 2022/2023 година.

Вече близо 18 години подкрепяме с месечни стипендии ученици в гимназията и студенти в 1-ви курс, които са лишени от родителски грижи. Имахме привилегията да видим как израстват подкрепените от нас ученици и се превръщат в отговорни и успешни личности и добри хора„, коментираха от фондацията.

Кой може да кандидатства?

Ученици от 8-и до 12-и клас, лишени от родителски грижи;

Студенти първокурсници, лишени от родителски грижи.

Колко стипендии се отпускат?

През 2022/2023 учебна година ще бъдат отпуснати 12 годишни стипендии на ученици и студенти.

Какви са стипендиите?

  • За ученици от 8-и до 12-и клас: с успех над 5.50 – годишна стипендия от 720 лв. (по 80 лв. месечно, в рамките на 9 месеца)
  • За ученици с успех над 5.00 – годишна стипендия от 550 лв. (по 50 лв. месечно, в рамките на 9 месеца)
  • За студенти първокурсници – 3 стипендии на стойност 900 лв. (по 100 лв. месечно, в рамките на 9 месеца)

Стипендиите се изплащат на равни вноски в периода октомври 2022 – юни 2023 г.

Как се кандидатства?

Необходимо е кандидатите да изпратят „Творческа задача“ и попълнен пакет от документи. Творческата задача е текст разсъждение върху мисъл от известен философ, писател или поет. Тази година младите хора са поканени да напишат есе на тема: „Нашите избори показват кои сме ние всъщност далеч повече от нашите умения“. Кандидатите могат да изберат да разсъждават върху следния цитат от книгата на Дж. К. Роулинг „Хари Потър и стаята на тайните”: „Изборите, които правим, Хари, а не способностите ни, показват какви наистина сме”.

От фондация „Благотворител“ коментират, че ще оценят високо есета с авторски почерк и включени примери от личния опит на кандидатстващите младежи, но уточняват, че конкурсът не е литературен. Текстовете трябва да бъдат с размер от 1 до 2 страници.

Първият етап от конкурса е кандидатстване с пакет документи и продължава от 30 август до 5 октомври 2022 г. Одобрените на I етап ще бъдат обявени на 10-ти октомври в сайта www.blagotvoritel.org.

Вторият етап от конкурса ще продължи от 12 до 14 октомври 2022 г., когато ще се проведат индивидуални събеседвания с класираните на първи етап кандидати. Срещата ще бъде с членове на фондация „Благотворител” и с журито на конкурса, с което ще се проведе разговор по телефона.

Имената на одобрените кандидати ще бъдат публикувани на 15-ти октомври 2022 г. в сайта на фондация „Благотворител“ в рубрики – новини и конкурси.

За да намерите пълната информация и изтеглите документите, посетете сайта на фондация „Благотворител“: ТУК

Конкурсът се подкрепя от Euroins Bulgaria и марка Baristo.