Фондация BCause обяви началото на есенния Акселератор за дарителски кампании на НПО

03.10.2022 | Новини

Фондация BCause обяви началото на „Акселератор 3 – есен 2022 г.“, в който кани да кандидатстват неправителствени организации, регистрирани по ЗЮЛНЦ. С Акселераторите фондацията насърчава и подкрепя със своята експертиза краткосрочни дарителски кампании. Целта е повишаване на капацитета на избраните участници, както и увереността им, че могат да се справят по-добре самостоятелно.

Участниците ще бъдат част от световното движение за даряване  #ЩедрияВторник / Giving Tuesday. Движението възниква през 2012 г. като реакция на традиционния „Черен петък“ в края на ноември, когато магазините привличат тълпи клиенти с бомбастични предколедни намаления и много хора купуват твърде много и ненужни вещи. Идеята е проста: ден, който насърчава хората да правят добро. В рамките на #ЩедрияВторник всеки може да помогне на любима кауза – с даряване на пари или вещи, доброволчество или дори само със споделяне на каузата сред приятели и познати. Постепенно тази идея се превърна в глобално движение, което вдъхновява стотици милиони хора от над 80 държави да даряват, да си сътрудничат и да празнуват щедростта. В България официален партньор на движението е фондация BCausе, а денят ЩедърВторник тази година е 29 ноември.

Ако се чудите как се организира успешна дарителска кампания, поканата на фондация BCause е точно за вас! На 5 октомври 2022 от 15:00 до 16:30 часа ще бъде проведена онлайн Информационна среща за желаещите организации. Участието се заявява чрез регистрация онлайн като регистрираните участници ще получат линк в Teams.

На срещата ще можете да чуете историите на кампании на 3 от участниците в предните два Акселератора. Няколко човека с увреждания бяха част от 11-километровото състезание „По стъпките на Алеко“ с помощта на екипа сърцати доброволци от фондация „Ела и ти“. Уникалният Коткодом в Балчик на сдружение „Малките големи“ вече приютява бездомни котки, макар и все още кампанията да продължава и да предстоят довършителни работи. Децата и младежите, претърпели домашно насилие ще имат нова площадка за игри в Кризисния център на сдружение „Самаряни“ – Стара Загора, а настанените жени – нова професионална готварска печка, с която те и децата им вече се чувстват почти като у дома.

На Информационната среща фондация BCause ще представи информация за това как протича Акселаторът и какво да очакват организациите, които решат да се включат. Участието в Акселератора става след конкурс чрез попълване онлайн на НОВ Формуляр. Ще бъдат избрани 10 организации, които са активни и отдадени на набирането на средства за своята работа.

Срокът за подаване на формуляра е до 23 октомври 2022.

С какво да започнете още сега? Можете да попълните Въпросник за оценка на готовността за дарителска кампания – ще оцените на какво ниво сте като капацитет, опит и ресурси!

Какви са резултатите от първите два Акселератора? 20-те включили се организации осъществиха общо 26 кампании, с които успяха да наберат над 110 000 лв. през Platformata.bg и DMSbg.com.

Повече подробности какво е Акселераторът, за кого е подходящ, дали Акселераторът е точно за вас, Календар, можете да видите на страницата на проекта.

„Акселератор 3 – есен 2022 г.“ е част от поредица дейности в рамките на проект „Информиране, ангажиране, успех!“ на фондация BCause.