Фонд „13 века България“ с конкурс за български писатели зад граница

06.06.2022 | Новини

Националният дарителски фонд „13 века България“ обявява конкурс на тема „Съвременна българска художествена литература без граници“. В него могат да кандидатстват автори от всички общности на българи по света, които са навършили 21 години и са български граждани, постоянно пребиваващи извън територията на България или такива с доказан български произход, с адрес в чужбина.

Според регламента на конкурса номинациите за литературни произведения на автори от българската диаспора следва да бъдат направени от българските общности, културните клубове, сдруженията на автори с регистрация на територията на съответната държава. Те са в три категории:

  • роман/новела,
  • сборник разкази,
  • стихосбирка.

След журиране на представените проекти ще бъде излъчен по един победител във всяка една от категориите. Трите отличени творби ще бъдат отпечатани от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, като НДФ „13 века България“ финансово обезпечава материалите и консумативите за отпечатването на всяка една от тях в размер до 3000 лв.

Организатори на конкурса са Администрацията на Президента на Република България и Национален дарителски фонд „13 века България“.

Целите на конкурса са да подкрепи творчеството на български език без географски ограничения, да подпомогне отпечатването на отличените от компетентно жури стихове и белетристика, да популяризира литературните произведения на българската диаспора в България и сред българите по света, да съдейства за запазването на българската книжовност, традиции, култура и език.

Формуляр за кандидатстване и всички необходими задължителни документи ТУК

Срокове за провеждане на конкурса :

  • 3 март – начало на периода за кандидатстване в конкурса
  • 30 юни – краен срок за кандидатстване
  • до 15 септември – обявяване на наградените
  • октомври, ноември и декември – отпечатване на произведенията

Повече за конкурса и необходимите документи можете да видите ТУК.