ФАНТАСТИКО ГРУП стана част от общността на големите дарители

06.07.2022 | Новини

Приветстваме с ДОБРЕ ДОШЛИ в Български дарителски форум ФАНТАСТИКО ГРУП. Българската семейна бизнес група съществува вече 30 години, през които стартира и надгражда значителни по брой и мащаб дарителски инициативи в подкрепа на различни каузи и граждански организации.

Само за периода 2019 – 2021 г. компанията и клиентите ѝ даряват 1 554 468 лв. Приоритетните области на подкрепа са: деца в риск, здравеопазване, култура и изкуство, образование, спорт, социално предприемачество. Някои от най-успешните социалноотговорни проекти и партньорства на компанията през последните години са:

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
  • в партньорство с фондация „Нана Гладуиш – една от 8“:

„С грижа към теб“ – инициатива, в рамките на която над 1000 жени от екипа на компанията преминават безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата, организирани от фондацията, като ФАНТАСТИКО дарява средства за провеждане на профилактични прегледи в различни населени места в страната.
„Прегледай се. Погрижи се за себе си!“ – мащабна информационна и благотворителна кампания, проведена през октомври – Световния месец за борба с рака на гърдата. 1 500 000 послания с призив за грижа към женското здраве достигат до българските домове заедно с покупките чрез слогана на кампанията върху торбичките за пазаруване. ФАНТАСТИКО отделя по 0.05лв. от приходите от всички продадени торбички за каузата на фондацията и дарява над 64 000 лв.

  • в партньорство с детската педиатрична болница в София

На 1 юни 2021 г. ФАНТАСТИКО се включва в инициатива за спешно набиране на средства за медицинска апаратура за единствената специализирана детска болница у нас СБАЛДБ „Проф.д-р Иван Митев”. Компанията закупува преносим ехограф на стойност 35 880 лв., за да могат лекарите, работейки със съвременна апаратура, да осигурят най-добрата медицинска грижа за деца с различни заболявания от цялата страна.

ОБРАЗОВАНИЕ
  • в партньорство с УНИЦЕФ БЪЛГАРИЯ

225 255 лв. са дарени в подкрепа на кампанията „Образование за всяко дете“ от клиентите на всички 45 супермаркета ФАНТАСТИКО в периода  декември 2021 г. –  януари 2022 г. Целият екип на търговската верига застава зад каузата за по-достъпно и пълноценно образование за децата със специални потребности. Със събраните средства ще бъде доразвита първата приобщаваща дигитална образователна платформа у нас www.podkrepime.mon.bg. Създаването ѝ започва през 2020 г. отново с подкрепата на ФАНТАСТИКО. Платформата предоставя безплатни образователни и терапевтични ресурси, като дава възможност на специалистите, учителите и родителите да планират работата с всяко дете на базата на индивидуален и диференциран подход.

КУЛТУРА
  • проект „Моите будители“

За първи път едни от най-изявените български артисти, творци от различни сфери на изкуството и литературата, разказват за будителите, изиграли ключова роля в личния им и творчески път чрез участието си в проекта „Моите будители“, реализиран през 2021 г. от ФАНТАСТИКО и „Съюза на артистите в България“. Райна Кабаиванска, Теодор Ушев, Георги Господинов, Васко Василев, Лили Иванова, Мариус Куркински, Христо Мутафчиев, Цветана Манева, Койна Русева, Юлиан Вергов, Бойка Велкова, Теодосий Спасов, Марта Петкова и Никола Хаджитанев се включват във фотографска изложба пред Народния театър „Иван Вазов“. Част от личните им разкази са споделени и във видеоформат, за да насочат общественото внимание към значимостта на образованието и културата. Проектът е благотворителен, като ФАНТАСТИКО дарява 50 000 лв. в подкрепа на фондовете на Съюза на артистите – Социален и Здравен. Част от средствата са предназначени за стипендии за студенти по актьорско майсторство.

  • в партньорство с Нов български университет

ФАНТАСТИКО подкрепя Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска от 2010 г. Всяка година най-добрите участници имат възможност да спечелят стипендия за обучение в България или Италия. С помощта на ФАНТАСТИКО са предоставени десетки стипендии на млади таланти.

СОЦИАЛНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО
  • в партньорство с ОЛЕ МАЛЕ и КАРИТАС

Във ФАНТАСТИКО се продават ръчно изработени играчки, предпазни маски и други артикули, произведени от „Оле Мале“ и „Каритас“. Всички приходи от продажбите отиват за двете организации. По този начин се дава възможност на майки на деца с увреждания, бежанци и други уязвими групи да осигуряват приходи чрез труда си.

  • в партньорство с Малката къщичка 

ФАНТАСТИКО подкрепя социалната сладкарница, в която спортисти с ментални затруднения придобиват трудови умения. Компанията ремонтира и Дневния център, в който младежите провеждат различни спортни и арт дейности.

Разглеждаме членството в БДФ като възможност за обмен на опит и идеи в областта на дарителството и корпоративната социална отговорност. Очакваме експертна подкрепа при реализирането на благотворителни инициативи, както и информация за актуални нужди на различни организации и социални групи, които се нуждаят от помощ. Вярваме, че като част от общността на БДФ ще имаме много възможности за срещи и форуми, свързани с дарителството, които ще ни държат „в крак“ с актуалните тенденции в сферата на корпоративната социална отговорност“, коментира Светослав Гаврилов, изпълнителен директор на Фантастико Груп.

Във връзка с присъединяването на ФАНТАСТИКО към БДФ Цецка Караджова, председател на УС на форума сподели: „Радостни сме да кажем „Добре дошли“ на Фантастико Груп в партньорската мрежа на Българския дарителски форум! В тяхно лице ние виждаме компания с визия да развива бизнеса си по устойчив и отговорен начин. Присъединяването на Фантастико към общността на най-изявените дарители в България дава възможност за обмяна на опит и експертиза, достъп до иновативни ресурси и допълнително развитие на дарителските практики на всеки от нас – членовете на БДФ.“