Елица Георгиева, Лидл: Подкрепихме 8 граждански организации, които помагат на терен

20.06.2022 | Новини

Елица Георгиева е Ръководител „Корпоративни комуникации“ в Лидл България и има дългогодишен опит в областта на комуникациите и управлението на програми за корпоративна социална отговорност. Тя е и член на Управителния съвет на Български дарителски форум. Елица Георгиева ни разказва повече за целевата подкрепа, която Лидл България осъществи в полза на бягащите от войната в Украйна у нас.

 

  • Промени ли се CSR политиката на Lidl България в последните месеци и отрази ли се агресията в Украйна на вашите дарителски програми? Ако да, как?

Това, което се случва в Украйна промени много неща и продължава да дава тежко отражение върху много области. Най-тежко, за съжаление, се отрази на хората – милионите, които трябваше да напуснат домовете си и да потърсят закрила за своите семейства извън родината си. В ситуация на война и неспирен бежански поток просто нямаше как да не реагираме и да не пренаредим приоритетите си, за да помогнем. По същия начин реагирахме и преди две години при избухването на COVID кризата, когато дарихме респиратори за 8 болници в страната.

Това, което истински ни зарадва в този момент бе готовността на всички да помогнат. Шварц Груп, част от която е Lidl, обяви дарение от 10 милиона евро в подкрепа на бежанците от Украйна, във всички страни, в които присъства.

  • Вие реализирахте специфична програма за даряване на средства, насочени към директна подкрепа на жени и деца, бежанци от Украйна в България. Разкажете ни за нея и как избрахте с кого да партнирате.

Искахме да работим с граждански организации, които с истинска съпричастност и отдаденост на своите екипи и доброволците, с които работят, постигат висока ефективност на терен и така успяват да помогнат на много хора. Поради тази причина посветихме достатъчно време, за да разберем които са тези организации, които имат нужда от подкрепа. От дълги години работим с екипа на Български дарителски форум, до който се допитваме както при по-дългосрочно планиране на нашите инициативи, така и в подобни ситуации, когато тяхната експертиза е особено ценна. След което обсъдихме вътрешно на ниво Борд на директорите в компанията кои организации да подкрепим. Така стигнахме до финалното решение за следните организации, които подкрепихме с дарение на стойност 200 000 евро: Фондация „За доброто“, Национална асоциация на доброволците, Български червен кръст, Фондация „BCause“, Фондация „Юкрейн съпрот енд реновейшън“ (Пловдив), Фондация „Право на детство“ (Русе), Фондация „Светът на Мария“ и Сдружение за споделено учене ЕЛА.

  • Допитахте ли се до мнението на Вашите служители при избора на каузи и партньори или поради спешността на нуждите решенията бяха взети на ниво мениджмънт и CSR комитет? Успяхте ли да въвлечете Вашите служители и как?

Нашите служители бяха дълбоко развълнувани от това, което се случи и продължава да се случва в Украйна и те оцениха високо решението, което споделихме първо с тях, че ще подкрепим тези граждански организации, за да подпомогнем работата им с украинските бежанци.

  • На какво се дължи според Вас увеличеният обем на индивидуалните и корпоративни дарения, които отчитаме в последните две години и смятате ли, че това е тенденция или по-скоро е временна и стихийна вълна на съпричастност, породена от здравната криза с COVID и войната в Украйна?

Искрено вярвам, че това няма да останат единични проявления на солидарност. Напротив, смятам, че това което се случи бе една много естествена мобилизация на съпричастност и подкрепа, която ще се превърне в трайна и дългосрочна тенденция. И би трябвало да бъде така, защото в крайна сметка най-важното в такива тежки ситуации е да запазим и изявим едно от най-ценните човешки качества – състрадание и подкрепа към хората. Вярвам също така, че трябва да се абстрахираме от всички политически ходове и решения на всякакво ниво и да фокусираме усилията си в това да помагаме на хората, които са в беда.

  • Г-жо Георгиева, Вие сте и член на Управителния съвет на Български дарителски форум и познавате работата на Форума в детайли. Успяхте ли в последните месеци да се възползвате от споделените ресурси и мрежови активности, предлагани от БДФ. От вашата лична перспектива – защо е важно да работим в мрежа?

Както показва и нашият личен опит, който споделих, работата в дух на истинско партньорство с различни граждански организации, споделянето на опит, добри практики и ресурси е изключително ценно. По-важното е, че то може да има много сериозна роля за качествено подобряване на работата на компаниите по отношение на корпоративната отговорност и дарителските практики, но също така и по отношение на ефективността на самите граждански организации. Това е една област, която може да се експлоатира сериозно, защото не се знае пред какво ще се изправим в бъдеще и колкото по-добре се научим да работим заедно, толкова по-ефективни могат да бъдат усилията на всички ни в утрешния ден.