Български дарителски форум отличи компании, които инвестират във важни обществени каузи

16.12.2022 | Новини

За 17-та поредна година Конкурсът „Корпоративен дарител“ на Български дарителски форум (БДФ) отличи компаниите, допринесли значително за позитивна обществена промяна чрез ефективни, устойчиви и прозрачни програми и инициативи.

Церемонията се състоя по традиция в Президентството на Република България. Домакин беше вицепрезидентът Илияна Йотова.

Фокус на тазгодишното събитие беше доброволчеството и усилията на отделни личности и организации да подкрепят важни каузи и неотложни нужди чрез даряване на личен труд през изминалата 2021 и през настоящата 2022 г. Затова и награди на победителите връчиха именно доброволци, посветили своето време и усилия да помогнат за преодоляване на здравните и социални проблеми, породени от COVID – 19 пандемията, на украинските бежанци, потърсили убежище в България, на хората, загубили домовете си при наводненията в Карловско през септември тази година.

„Колкото и кризи да ни сполетяват, ние можем да правим добро, ценим доброто. Не сме забравили да бъдем хора – това е най-добрата и точна характеристика на българското общество“, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри церемонията и връчи специалната награда.

Изборът на победителите в категориите „Най-щедър дарител“, „Най-голям обем нефинансови дарения“ и „Най-голям принос чрез доброволен труд“ се верифицира от „Делойт България“, а тези в категориите „Най-добра дарителска програма“ и „Най-добра доброволческа програма“ се избират от осемчленно жури – професионалисти в различни сфери. Изборът на победителите в категорията „Най-сполучливо партньорство“ се прави от членовете на БДФ, след предварителна селекция на журито.

Вижте всички кандидатури в тазгодишния конкурс ТУК.

Решението за връчване на специална награда за личност със значителен принос за развитие на дарителството в България се взима от Управителния съвет на БДФ. Тази година отличието получи Шефкет Чападжиев – българин от гр. Мадан, емигрант в САЩ, дарител за множество каузи в страната и за българската общност зад граница.

Наградените през 2022 г. са:

  • Категория „Най-щедър дарител“: Nestle България с дарени 2,67% от печалбата на компанията преди облагане;
  • Категория „Най-добра доброволческа програма“: наградата се поделя от две компании с равен брой точки при оценяването – TELUS International Bulgaria за програмата „TELUS Дни на подкрепа“ и EVN България за програмата „EVN за България“;
  • Категория „Най-голям принос чрез доброволен труд“: Пейсейф България ЕООД за положени 3 200 часа доброволен труд от служителите в подкрепа на уязвими деца и младежи, жени, подложени на домашно насилие, възрастни хора в нужда, бездомни животни и др.
  • Категория „Най-добра дарителска програма“ : Lidl България за програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“, която подкрепя програми на граждански организации,, чиято цел е хората да водят по-качествен и пълноценен живот.
  • Категория „Най-голям обем нефинансови дарения“: Nestle България (с дарени продукти на стойност 513 584 лева).
  • Категория „Най-сполучливо партньорство“: WWF България и Kaufland България за  ползотворното сътрудничество в реализирането на програмата за зелени иновации и зелено предприемачество Panda Labs.
  • Специална награда за личност със значим принос за развитие на дарителството в България: Шефкет Чападжиев – българин, родом от Мадан, емигрирал в САЩ. Той е създател и собственик на една от най-големите полиграфически компании в Америка. Дарявал е за множество каузи както в България, така и за българската общност зад граница. През 2019 г. прави дарение от 1 милиона долара за закупуването на модерно оборудване и апаратура за болницата в Мадан. За подпомагане на социални институции, храмове, културни паметници и инфраструктура в България е дарил близо 2 милиона лева.

„На днешната церемония бихме искали да изкажем и специална благодарност на всеки един доброволец, който е дарил от своята воля, енергия, умения и труд в оказването на подкрепа за най-уязвимите и пострадалите“, заяви в словото си Теодора Бакърджиева, изпълнителен директор на Български дарителски форум. Тя очерта като примери усилията за подкрепа на пострадалите  във втората поред COVID-година, в хуманитарната криза с огромни за съвремието ни мащаби, вследствие на войната в Украйна, пострадалите при наводнението в карловските села, търсенето на Сашко от Перник конкретни кризисни ситуации само в последната една година. „Неуморими в стремежа си да бъдат в помощ в тези трудни за всички ни моменти бяха именно те – доброволците и колегите от доброволческите организации, които професионално работят за насърчаване на доброволчеството като ценност. Техни представители поканихме днес да връчат награди на отличените в конкурса Корпоративен дарител“, допълни тя.

Български дарителски форум благодари на всички компании и организации, които се включиха в конкурса и споделиха опит, резултати и научени уроци в подкрепата на различни каузи и общности. Това развива дарителската среда в България и заслужава признание.

Конкурсът и церемонията се осъществиха с подкрепата на фондация „Америка за България“, „Делойт България“, Американска фондация за България и с медийната подкрепа на БТА, БНР, списание BGlobal, телевизия „Bulgaria On Air“, Клуб Z, OFFNews и Портала на неправителствените организации в България.