Фондация BCause и „Ново начало“ на BG4UA с поредна подкрепа за украинските бежанци

25.05.2022 | Новини

Още шест организации получиха финансиране от инициативата „Ново начало за украинските жени и деца в България“ за заниманията, които провеждат с украински деца и семейства. Конкурсът се провежда от BG4UA и Фондация BCause, а средствата са изцяло осигурени от дарители.

До тук, след поканата към НПО, които помагат на бежанците да се адаптират и им предоставят хуманитарна помощ, финансиране получиха две организации – Сдружение „Клуб на нестопанските организации“, град Търговище и Сдружение за споделено учене ЕЛА, гр. София.

За близо месец организаторите са получили над 70 кандидатури са финансирали още шест проекта на НПО. Общо 137 000 лева е отпусната досега подкрепа за НПО, работещи на терен с бежанци от Украйна.

Новите шест проекта са:
ОДК Варна с финансиране в размер на 20 000 лева. Със средствата ще бъдат организирани учебни занимания по технологии и изкуства за 200 деца.

SOS Детски селища – Дрен с финансиране в размер на 10 000 лева за настаняване на 30 деца и младежи от Украйна.

Фондация за децата в риск по света с финансиране в размер на 13 830 лева. Средствата са за образователна и социална подкрепа на деца от 3 до 7 години от бежански семейства от Украйна, които живеят в София и не са обхванати от формалната образователна система.

Британското училище в София с финансиране в размер на 20 520 лева. Средствата са за храна на 90 деца-бежанци на възраст от 6-17 г., на които училището е осигурило занимания по 8 часа на ден (английски език, български език , физическо възпитание, роботика, приложна наука, гражданско възпитание или пеене и музика).

Фондация “Музика за България” с финансиране в размер на 17 700 лева. Организацията провежда уроци по музика за 25 деца и младежи с цел преодоляване на травмата от войната чрез творчески занимания и продължаване на обучението по музика.

Фондация “Докова и Доков за бъдеще” получава финансиране в размер на 20 000 лева. Средствата ще подпомогнат създаването на Детски център „Усмивки за Украйна“ във Варна.

От своето създаване инициативата “НОВО НАЧАЛО за украинските жени и деца в България”, инициирана от BG4UA и BCause, привлече дарения на обща стойност 565 000 лева в подкрепа на деца и майки от Украйна, потърсили спасение в България. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати бежанците от войната в Украйна в посока грижа за децата, намиране на работа и независимост.