18 домакинства от наводнените карловски села получават по 11 000 лв.

22.12.2022 | Новини

Кампанията ПОМАГАМЕ осигурява парични средства за 66 души от най-силно засегнатите при наводнението в Карловско

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ заедно с Националната асоциация на доброволците в Република България, фондация BCause – в помощ на благотворителността и Български дарителски форум инициираха кампания за осигуряване на подкрепа на пострадалите от пороя през месец септември 2022 г. Природното бедствие отнесе жилищата и надеждите на десетки български семейства.

За 3 месеца чрез кампанията бяха набрани 199 000 лева благодарение на индивидуалните дарения на хора и компании, които се включиха и с осигуряването на стоки, материали и техника, особено нужни в първите дни след бедствието. Още през месец септември бяха закупени и предоставени училищни помагала на стойност близо 3000 лв., в т.ч. учебници, сборници, раници, тетрадки и др., на домакинствата с деца в училищна възраст.

След събиране на информация за реалните потребности и отчитайки паралелната дарителска подкрепа, осигурена по различни кампании в помощ на пострадалите в карловските села, организаторите на ПОМАГАМЕ взехме решение за разпределението на набраните дарителски средства.

Директна парична помощ от по 11 хиляди лева ще получат 18 домакинства, чиито имоти са най-тежко пострадали според направените от Местния оперативен щаб оглед и оценка на щетите. Избраните семейства са живели в къщи, поставени в най—засегнатите първа и втора група, според официално обявените критерии на Община Карлово – това са напълно или тежко разрушени постройки, нуждаещи се от укрепване.

Решението ни е подкрепа да получат хората, чиито къщи са били тяхно основно жилище и в момента живеят при близки, на квартири, фургони или в относително здрави части на дома си. Всички те имат конкретни планове да устроят отново живата си в пострадалите села – за ремонт, строеж, покупка на жилище. 15 от подкрепените семейства живеят в с. Богдан, 2 – в с. Каравелово и 1 – в с. Слатина.

В лични разговори с пострадалите се запознахме с проблемите и бита им, и как си представят близкото бъдеще са себе си и близките. Научихме за семейства, които сега са разделени, но се трудят, за да живеят отново под един покрив. Чухме се с дядо, който очаква съвсем скоро внуче. Дъщери и синове, бащи и майки, които влагат всичко отново да имат свой дом. До преди дни са укрепвали основи, изливали бетон, затваряли покрив или са договаряли покупка на ново жилище, често – далеч от реката. С парите, които ще получат от кампанията ПОМАГАМЕ те ще продължат да градят дома си, вярваме, с успешен край напролет, когато ще ги посетим.