НДФ „13 века България“ обяви победителите в конкурса за съвременна българска литература

17.10.2022 | Новини

Здравка Владова-Момчева от Великобритания със сборника разкази „Кръстопътища и острови“ и Донка Димова, Германия, със стихосбирката „На границата. Поезия в пукнатината“ победиха в конкурса „Съвременна българска художествена литература без граници“ 2022 на Национален дарителски фонд „13 века България“. Те бяха отличени в разделите за разкази и поезия. За роман приз не бе присъден от журито в състав проф. д.н. Пламен Антов, Институт за литература – БАН (председател), Милена Димитрова, главен експерт в кабинета на вицепрезидента, и Явор Койнаков, главен експерт в Държавен културен институт към министъра на външните работи.

Конкурсът се организира за първи път от Националния дарителски фонд „13 века България“ в партньорство с администрацията на президента на Република България . Целта на надпревара е да подкрепи творчеството на български език без географски ограничения, да подпомогне отпечатването на отличените от компетентно жури стихове и белетристика, да популяризира литературните произведения на българската диаспора в България и сред българите по света, да съдейства за запазването на българската книжовност, традиции, култура и език.

Материалното изражение на наградата представлява отпечатването на отличените творби в България от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, като НДФ „13 века България“ финансово обезпечава материалите и консумативите за всяка една от тях в размер до 3 000 лв.

ЧленовеНаБДФ