1 октомври – Европейски ден на фондациите и дарителите

30.09.2022 | Новини

Европейският ден на фондациите и дарителите се провежда ежегодно на 1 октомври от 2013 година и отбелязва ролята на европейския дарителски сектор. Идеята за специалното отбелязване на този ден е да се пуляризират смисълът и стойността на филантропията и да се насърчи разгръщането на дарителството и гражданската активност.

Поводът се отбелязва от европейската дарителска мрежа Philea, член на която е и Български дарителски форум заедно с още десетки национални организации и обединения, представляващи над 10 000 местни фондации и дарителски организации от цяла Европа.

Фондации, работещи в обществена полза, дарителски инфраструктурни организации, тръстове, дарителски общности, донори, филантропи и доброволци – всички ние работим и допринасяме по свой начин, за да изградим по-добър, по-устойчив и по-справедлив свят, в който всеки може да разгърне пълния си потенциал и да постигне мечтите си.

Темата на тазгодишната кампания – Солидарност, Обединение, Въздействие – има за цел да насочи общественото внимание към силата на общността и единството в нашия сектор и неговия потенциал да се справи с многото предизвикателства, пред които са изправени Европа и светът.

Кампанията за 2022 г. е част от по-широко движение, което Philea стартира по-рано тази година – #WhenWeUnite – за обединяване на усилията и събиране на примери за надежда, че нещата ще се подобрят. Не някой ден, а днес. По различни начини – често малки, а понякога и по-големи, филантропията вече прави нещата по-добри. Кампанията #WhenWeUnite продължава до края на годината, предоставяйки на хората – част от дарителската общност,  възможност да демонстрират своята работа, ценности и въздействие.

#October1Europe

#WhenWeUnite