БФЖ организира “Форум за политики и действия за борба с насилието над жени“

06.12.2022 | Новини

Български фонд за жените и Българска платформа към Европейско женско лоби организират “Форум за политики и действия за борба с насилието над жени“, подкрепен от Съвета на Европа. Форумът ще се проведе на 12 декември от 09:30 ч. (регистрация и кафе от 09:00 ч.) на адрес ул. „Братя Миладинови“ No12, гр. София, The Steps.

Събитието обединява представители на политически партии и на европейски и български институции, сред които Европейски парламент, Съвет на Европа, МВР, МТСП, МВнР, посланици и експерти от гражданското общество, които работят на първа линия в борбата с насилието срещу жени. Макар проблемът да е изключително сериозен и да засяга цялото ни общество, той продължава да бъде неглижиран. Данните на европейските институции сочат, че насилието над жени струва на страната ни над 6,8 милиарда евро годишно (EIGE). Най-малко 22 жени са били убити от мъже в България само от началото на 2022 г.

Участниците във форума ще обсъдят възможностите за промяна на българското законодателство с цел осигуряване на безопасността и опазването на живота на жените, както и настоящите политики и предизвикателства пред България за справяне с насилието над жени и домашното насилие. Събитието е част от дългогодишните усилия на организации и експерти, които през годините предоставят услуги на жертвите на насилие, споделят практики и анализи и създават условия за развитие на законодателството ни, което да бъде истински ефективно в опазването на човешкия живот. Форумът отбелязва и международната кампания на ООН „16 дни за активизъм срещу насилието, основано на пола“.

Потвърждение за присъствие следва да се изпрати до 8 декември 2022 г., като е нужна предварителна регистрация ТУК.

#ЧленовеНаБДФ