Здравният министър д-р Стойчо Кацаров се срещна с големите български дарители

09.07.2021 | Новини

Българският дарителски форум (БДФ) инициира онлайн среща на тема „Дарителство за здраве по време на пандемия“. Тя се проведе на 8 юли, с участието на министъра на здравеопазването д-р  Стойчо Кацаров и дарители – фондации и компании, активно участвали в преодоляване на COVID-19 кризата през изминалата година.

Поводът за тази среща беше настояването на дарителите да научат как са изразходвани дарителските средства, насочени към Министерството на здравеопазването през 2020 г. Само за четири месеца от предходната година (март – юни) в страната ни бяха дарени почти 43 милиона лева и близо 90% от тях бяха именно за здравеопазване, в частност – към лечебни заведения и към самото министерство. Първи опит за подобна среща БДФ направи преди около 5 месеца, с въпроси  към предишния здравен министър Костадин Ангелов, но срещата не се състоя.

Сега здравният министър в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров отговори на множеството въпроси, свързани не само с дарителството по време на пандемията, но провокирани и от други важни проблеми – трудностите във ваксинационния процес, казусът със строежа на детската болница и проблемите на детското здравеопазване, готовността правителството да посрещне трета COVID-19 вълна и др.

Д-р Кацаров заяви, че списъците с дарители и даренията, направени от тях, във връзка с COVID-19 кризата, както и местата към които са насочени, са налице. Няма обаче информация, оставена от предишния кабинет, по каква процедура и на какъв принцип са насочвани даренията и как са взимани решенията за това. До края на мандата си екипът на МЗ ще публикува пълни данни за даренията, така че дарителите да видят ясно ефекта от своята подкрепа.

Аспект от срещата беше и потенциалната нужда от дарителски инвестиции при трета пандемична вълна, но министърът беше категоричен, че държавата е готова да я посрещне и без дарения. „Има разработен и напълно изпълним план за противодействие на нова пандемична вълна, който не разчита на дарения. Предвидени са средства за лекарства, апаратура и консумативи и страната ни може да се справи”, заяви той.

Министър Кацаров призова всички организации да съдействат така че, ваксинацията да обхване повече хора. В дискусията се изясни, че достъпът до ваксини не винаги е въпрос на информираност и осигурен достъп от здравната система. Има гранични ситуации, проблем и на социалната система, алармираха организации, работещи на терен, когато хора не могат да се ваксинират и остават, „загубени” между казусите (поради липса на лични документи например). За такива проблемни ситуации общата работа и координация между институциите и дарителите може да бъде много полезна.

Сред нововъведенията на екипа е и създаването на Дирекция за правата на пациента  – първата такава в министерството.

И дарителите, и министърът изразиха надежда това да е началото на една бъдеща ползотворна традиция, която среща дарителите с институциите, в опит да обговарят проблеми и търсят заедно най-ефективните им решения.