Важно е идеите да идват от хората

20.07.2021 | Бюлетин

В началото на пандемията, породена от COVID-19, технологичната компания Accedia и Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) създават интуитивно и функционално мобилно приложение, което улеснява дейността на доброволците на БОДК по търсене и предоставяне на помощ в процеса на кръводаряване. Компанията прави мобилното приложение на базата на своята експертиза, проучване и насоки от БОДК, но популяризира самия акт на кръводаряването сред IT общността чрез мрежата си от браншови партньорства и сред последователите си в социалните мрежи.

За Николай Мутафов, съосновател и управляващ директор на Accedia, смисълът от дарителските и доброволчески ангажименти на компанията е поне двоен: „От една страна, правим добро за обществото, а от друга – нараства удовлетворението в служителите и ангажираността им към компанията“.

Сред инициативите на Accedia в полза на обществото и преди пандемията в България той посочва дарения за деца в затруднено положение, благотворителни закуски, средствата от които предоставят на деца в нужда, участие в различни дарителски кампании (като „Капачки за бъдещето“), коледни подаръци за деца от различни центрове, подкрепа за фондации, почистване на градски пространства и др. Със COVID-19 кризата компанията дарява повече техника на училища, лаптопи и други устройства.

Изборът да помогнат на БОДК и да направят приложение за улесняване на кръводаряването става „в известна степен случайно“ – разказва Николай Мутафов. В началото на пандемията лидерският екип на компанията прави запитване в компанията за идеи с кауза, които могат да подкрепят с уменията и времето си, както и за продукт, който да развият. Сред идеите една очевидно печели голям брой привърженици. Колега от екипа споделя колко труден е процесът по кръводаряване у нас и как автоматизирането му в някаква степен би улеснило много както нуждаещи се, така и дарители. От него идва идеята за приложение, което да бъде своеобразен двоен регистър – за доброволните кръводарители, които желаят да помагат безвъзмездно и за хората, които се нуждаят от кръв. След гласуване на екипа тази идея събира най-много гласове.

После обаче идва осъзнаването, че това е територия, която за тях е далечна и нямат познания в нея. Следва проучване в интернет за организации, които работят в тази сфера и така откриват БОДК. Организацията с радост откликва на идеята, още повече, че през годините има няколко опита за създаване на приложение и осъзнава много добре ползата от него. Екип от 6-7 души го разработват в продължение на малко повече от 3 месеца, а след това организират и маркетингови кампании за популяризирането му. След пускането на приложението процесът по кръводаряване става значително по-опростен, а броят на регистрираните кръводарителите нараства.

Оказва се, че при дарителски и доброволчески инициативи именно това е практиката в компанията – служител предлага кауза, дефинира възможно решение на даден проблем и колегите гласуват. Имат и вътрешен формат за развитие на иновации, с който дават възможност на хората да реализират идеи и приложения, обвързани с различни каузи. Едни от последните такива са свързани с помощ за бездомни животни и хора с увреждания – „Така видяхме, че хората присърце се включват и искат да помагат“, споделя наблюдения Мутафов.  Имат гъвкава система за разпределяне на  придобивки (пакет услуги, чрез които компанията дава бонуси на своите служители за добре свършена работа), които могат да използват за себе си и своите семейства, или да предоставят в подкрепа на кауза. Когато изберат второто, бонусните точки отиват в своеобразен портфейл, който в последствие се остойностява от компанията и натрупаната сума се дарява. Къде и как също се решава по предложение на различни членове на екипа. Традиционно компанията удвоява събраните от служителите средства.

Николай определя работата по подобни приложения като емоционално и удовлетворяващо преживяване, „особено когато екипът вижда резултатите“.

Кратки съвети към компании в организирането на доброволческия процес

Важно е идеите да идват от хората, защото така се чувстват истински ангажирани. Когато някой даде идея, го оставяме да я развие, но му помагаме със средства или с опит. Благодарим му пред целия екип, така удовлетворението е още по-голямо.

За IT компаниите е добър механизъм да подкрепят каузи чрез уменията и опита на служителите си – така едновременно развиват CSR-а си, обогатяват се, развиват уменията и експертизата на екипа си.  Полезни са едновременно на себе си като компания, и на каузата, която подкрепят. Така популяризираме и нашата работодателска марка, но това не е водещото, просто ни харесва да го правим, чувстваме се добре, обичаме да помагаме.