В точния момент, на точното място

20.07.2021 | Бюлетин

Захарина Вецева, директор „Корпоративни комуникации и корпоративна социална отговорност“ в TELUS International Europe, споделя опит как се променят доброволческите активностите на компанията по време и след COVID19 кризата.

Нови възможности за дистанционно доброволчество, събития, които позволяват събиране на малки групи хора, дейности на открито, разнообразие и подкрепа за повече на брой каузи, въвличане на семействата на доброволците и всичко това – навреме и с точен ефект. Това са част от промените в процеса на доброволчество в компанията през последната година, според нея:

„Колегите в TELUS International Bulgaria са изключително социално ангажирани и постоянно търсят каузи, към които да допринасят. През изминалата година, по време на кризата с Covid-19, благодарение на техните усилия и това, че вече сме изградили културата на доброволчество в компанията, успяхме да сме полезни на много места. Там, където беше възможно, помагахме на място, а в допълнение въведохме и дистанционно доброволчество. Основната ни цел беше помощта ни да е целенасочена и навременна, да може бързо и ефективно да достигне до социалните групи, които бяха най-пряко засегнати. Заложихме, от една страна, на доброволчески събития, които не изискват голям брой хора на едно място и от друга на онлайн дейности, които позволиха на хората да участват от вкъщи. Досега не бяхме пробвали доброволчеството от вкъщи, което пък увлече не само служителите ни, но и техните семейства.

Успяхме да реализираме всички инициативи от годишния ни календар и дори да ги надградим. Проведохме традиционното ни доброволческо събитие “TELUS Дни на подкрепа”. В нормални времена то събира на едно място над 1000 души и всяка година е много очаквано от екипа. Разбира се, направихме го в нов формат, съобразен с рисковете и ограниченията на новата обстановка, доказвайки, че корпоративното доброволчество може да продължи дори в тези нови условия. Успяхме да ангажираме над 400 доброволци, дарявайки над 7000 часа доброволен труд. Всички те се включиха в 6 социални каузи и то в най-трудните месеци за организация (ноември, декември 2020).

Работата на фондацията „Обществен борд на TELUS International в България“ се фокусира върху проекти, насочени към незабавна помощ за групи, засегнати от Covid-19, като увеличихме прага на финансиране за тях.

Кой взе тези решения за промените и как служителите реагираха на тях?

Решенията взехме всички заедно – екип „Корпоративна социална отговорност“, останалите ключови екипи, лидерския състав на компанията. Решенията се основаваха и на предпочитанията на служителите към различните по вид доброволчески каузи, базирани на данните от ежегодно проучване, което правим. В този ред на мисли, промяната бе приета изключително позитивно, тъй като всички знаеха, че целта е една – да помогнем в този момент, по най-ефективния начин.

Наложи ли се промяна в партньорствата ви, избрахте ли нови организации като каузи или държахте да подкрепяте и „старите”?

TELUS International Bulgaria има дългогодишни партньорства с водещи социални организации, които продължихме да подкрепяме и развиваме. Подкрепихме отново програмата за социално предприемачество на БЦНП, този път с цел възстановяване на българските социални предприятия. Увеличихме финансовата си подкрепа за стипендиантската програма „Готови за успех“ на фондация BCause.

Фондацията ни „Обществен борд на TELUS International в България“ подкрепи финансово реализирането на 14 проекта в страната, в полза на над 150 000 деца и младежи.

Отделно от това, с целева финансова помощ в полза на най-засегнатите групи от хора подкрепихме Фонд „Обединени срещу COVID-19“ в партньорство с Български дарителски форум; #forthegood кампания в подкрепа на здравните специалисти и болници; успяхме да помогнем и  на фондация “Нашите недоносени деца” за закупуване на жизнено необходима медицинска апаратура за неонатологичните отделения в 7 болници в страната.

Намерихме и нови партньори в лицата на неправителствените организации – част от „TELUS Дни на подкрепа“.

За да осигурим непрекъснато образование по време на социалната изолация, ние се фокусирахме върху ученици от малки населени места, достигайки до 21 училища в цялата страна. Увеличихме и даренията на техника, дарявайки над 600 компютъра. Така станахме най-големия донор на националната кампания „Стара техника за ново начало“, част от кампанията „Образование за всяко дете“ (стартирана от УНИЦЕФ). Останалата част от оборудването е дарена в подкрепа на дигитализацията в Технически университет София, Съюз на глухите в България и фондация „За Нашите Деца“.

Как изследвате удовлетвореността на служителите от доброволческите инициативи (по принцип) и сега променихте ли нещо?

Удовлетвореността от направеното добро от нашите доброволци се проявява по много начини. Всяка година правим проучване, за да разберем какво е важно за тях. Доброволците ни са много активни в даването на обратна връзка и не пропускат да споделят преживяванията си. Много от тях, вдъхновявайки се от различните каузи по време на тези инициативи, вземат решение дългосрочно да се посветят на доброволчество в името на дадена кауза. Това е най-големият измерител за успеха на една такава инициатива.

Какви съвети бихте дали на компании, които са в процес на структуриране на доброволчески програми, по отношение на въвличане и задържане на удовлетворени доброволци:)?

Ние се стремим нашите служители да бъдат максимално ангажирани към каузите, които подкрепяме, като се съобразяваме с техните интереси, желания и възможности, като им разказваме и истинските истории на хората, на които помагаме.

Ключово е ангажирането на служителите като активни участници, доброволци и посланици на кампанията в различна от традиционната комуникационна и работна среда. Включваме използване на всички дигитални канали и създаваме нови, таргетирани за своевременна обратна връзка.

 

Защо и как служителите на TELUS International Europe  избират доброволческите инициативи, в които участват ? Какво удовлетворение им носи това

Ахмет, доброволец в проекта „Щастливо куче. Щастлив живот.“

Много от дейностите по нашите доброволчески проекти бяха или на открито, или можеха да се изпълнят у дома, така че да няма място за никакви притеснения. Много важно е доброволците да се чувстват защитени и спокойни в това, което правят.

Божидар, Team leader, доброволец в проект на фондация „За Нашите Деца“

През 2020 г. „TELUS Дни на подкрепа“ включва общо 6 проекта, като всеки от тях помага на различна група хора в нужда. Избрах да се включа в проекта на фондация  „За Нашите Деца“, тъй като смятам, че децата са нашето бъдеще. Годината беше предизвикателна за всички. Хубаво е, когато човек има възможност, да помогне с нещо, от което някой истински се нуждае. За мен да помогна в този момент не представляваше огромно усилие, но за тези деца и семействата им този жест може да бъде решаващ в този критичен момент! 

Най-точното описание на тази година е може би приказката за неволята – в лицето на едно предизвикателство всеки се променя и приспособява към новите условия. Радвам се, че дори в такива условия успяхме да осъществим “TELUS Дни на подкрепа”. Това нямаше как да стане, ако не се бяхме приспособили към новите обстоятелства, спазвайки всички предписани мерки за безопасност. Успяхме не само да помогнем на хора в нужда, а и ние самите се чувствахме защитени.

Смятам, че всеки, който има възможност, може да отделя време, за да помага на тези, които преживяват труден период. За съжаление има хора, към които обстоятелствата не бяха благосклонни, но е хубаво, че ние можем да подкрепим –  дори с малки действия. Така помагаме не само на нуждаещите се, но и на себе си и оценяваме още повече това, което имаме.

Десислава, Customer Experience Analyst, доброволец в проекта „Светлина за живот“

Мотивът ми да се включа в нашите кампании е мисълта за изпълнените с щастие сърца на хората, на които помагаме. Усмивките на лицата им, когато получат подаръците си! В онези трудни месеци едно от най-важните неща бе да даряваме любов, грижа, уют и топлина. С всяка една кампания, в която участвахме, направихме това. За мен беше удоволствие да участвам за 4-та година в доброволческите инициативи и се надявам повече хора и фирми да организират подобни “Дни на подкрепа”. Чувствам се много удовлетворена – добре е, когато някой направи нещо хубаво за друг, без да очаква нещо в замяна.