Уницеф с кампания в подкрепа на психичното здраве

03.11.2021 | Актуално, Новини

Според новия глобален доклад на УНИЦЕФ „Положението на децата по света 2021“, 11% от момичетата и момчетата на възраст 10-19 години у нас са с диагностицирано психично разстройство. Хиляди деца и младежи изпитват тревожност, депресия, тъга, а социалната изолация поради пандемията изостри негативните емоции. Поради срам, неудобство или липса на информация към кого да се обърнат, младите хора не търсят помощ.

За да подкрепи децата и тинейджърите в България, Уницеф планира разработване на национална програма за подкрепа на психичното здраве на младежите. Тя ще има два етапа:

I. Онлайн платформа за самопомощ и подкрепа (уебсайт и мобилно приложение) на тийнейджъри, която цели да е безплатна, леснодостъпна и атрактивна за употреба. Тя ще обедини на едно място полезна информация за най-често срещаните състояния при тийнейджърите, практически съвети и изграждане на умения за самопомощ, мотивационни лични истории, допълнителни ресурси и контакти на съществуващи услуги за подкрепа.

II. Онлайн система, която свързва младежи от България с лицензирани професионалисти.

За да постигне целите си, Уницеф ще партнира с държавни институции и международни организации, НПО, младежки мрежи и популярни формати.

Повече за кампанията можете да прочетете ТУК.