ТСА: Двойно повече ромски деца завършват училище

14.01.2021 | Новини

Удвоил се е броят на ромските деца, които завършват училище през последните 10 години, показват резултатите от национално представително проучване  на социологическата агенция „Глобал метрикс“. Проучването, възложено от фондация „Тръст за социална алтернатива“, е проведено сред над 4100 души в 140 населени места в страната и е посветено на образованието и трудовата реализация на ромите в България през последните близо 10 години.

През 2019-а спрямо 2011 година делът на ромите, посещаващи училище,  се е увеличил във всички възрастови групи. Най-значителен е ръстът в гимназиалния етап при 15-18-годишните.

Делът на ромите с висше образование е нараснал шест пъти – от 0,4 на 2,6 процента. Делът на завършилите висше образование е два пъти по-висок сред тези от тях, които са посещавали детска градина. 20 на сто от ромските младежи обаче все още са с ниско образование.

Посещаемостта на детска градина оказва влияние и върху заетостта на ромите. Онези от тях, които са ходили на градина по-често, имат постоянна работа и разполагат с 30 на сто повече доходи спрямо другите в общността, сочи проучването.

Според данните в последните близо 10 години безработните роми намаляват с 18 на сто.

Основните изводи и данни от проучването може да чуете във видеото на Тръста за социална алтернатива.