Споделяното на опит е най-ценният двигател в доброволчеството  

20.07.2021 | Бюлетин

Ангелина Григорова, експерт „Корпоративна социална отговорност“, Кока-Кола ХБК България, разказва за дългосрочната програма на компанията  #YouthEmpowered, която цели да повиши мотивацията и квалификацията на младежи в страната. Акцент в разговора е именно мотивът и примерът на служителите – ментори в програмата, които с желание споделят своя опит и експертиза в един изцяло дигитализиран формат.

Защо служителите ви решават да бъдат ментори в програмата #YouthEmpowered? 

Колегите ни приемат много близо до себе си каузата за инвестиция в младите хора и споделянето на опит и знания, като начин за предоставяне на истинска и смислена подкрепа. Още преди създаването на програмата #YouthEmpowered през 2017 г., част от тях бяха ментори в различни активности, свързани с професионалното развитие и успеха на младежите в страната ни. След лансирането на програмата, осъзнахме колко голямо е желанието на колегите ни да бъдат доброволци, именно за тази кауза. Това беше и причината да фокусираме още повече програмата върху тяхната роля като ментори и в момента те са основната движеща сила на това, което правим заедно с различните партньорски организации, съвместно с които реализираме #YouthEmpowered в България.

Начинът, по който менторите ни се подготвят и отделят от своето време, за да бъдат полезни на младите и да дават отговори на техните въпроси, е наистина вдъхновяващ. Именно той мотивира и много от останалите ни колеги да станат ментори. За нас, споделянето на добрия пример вътре в компанията е най-ефективният начин да насърчаваме все повече служители да бъдат доброволци.

Какво променихте в програмата от миналия март до сега и как COVID-19 повлия на доброволческите ви инициативи и нагласите на служителите да доброволстват?

Първите дни на извънредното положение, със сигурност, бяха изпитание за всеки, а по отношение на доброволческите ни инициативи, които до този момент се реализираха изцяло на живо – ситуацията определено не изглеждаше оптимистична. Спомням си лутането от това дали след две седмици всичко ще бъде постарому или е необходимо да трансформираме всеки елемент от плановете си. И някак интуитивно, преобърнахме всичко – фокусирахме огромна част от усилията си в подкрепа на най-засегнатите от пандемията групи и хората на първа линия и благодарение на колегите и партньорите ни, успяхме да намерим начини наистина да бъдем полезни и да окажем точната подкрепа.

Разбира се, паралелно с усилията, насочени към хората на първа линия, ние не забравихме и младежите, които също бяха и все още са до огромна степен засегнати от случващото се. Действахме бързо и няколко дни след обявяването на извънредното положение, нашата програма #YouthEmpowered премина изцяло онлайн, благодарение на партньорството ни с Джуниър Ачийвмънт България. В началото мислехме, че ще бъде само за няколко седмици, а към днешна дата знаем, че това е било правилното решение, защото тя продължава да се случва по този начин. Това ни помогна да разширим нейния обхват, защото по-лесно достигнахме до още повече младежи, но от друга страна, повлия негативно върху възможностите за доброволчество. Колегите ни продължиха да имат силно желание да помагат и съм щастлива, че заедно с 36 от тях, успяхме да обучим рекордните за програмата ни 5187 младежи.

Тази година, продължаваме нашите усилия онлайн, но това, с което със сигурност не могат да свикнат нашите ментори е, че не могат да бъдат в класната стая и да говорят с младежите лице в лице – именно този контакт се оказа незаменим.

Кое, според Вас, е най-ценното за младите хора, които имат достъп до  YouthEmpowered?

Младежите са будни и жадни за знания, дори и това понякога да не личи на пръв поглед. Имала съм страхотната възможност да бъда в множество училища в страната, заедно с моите колеги-ментори и във всяко от тях – да се сблъскам с различни младежи, но всички те са били любознателни и вярвам, че за тях подобни срещи оставят дълготраен отпечатък. Смятам, че най-ценното за тях е, именно това, че срещат хора, които няма къде другаде да срещнат – хора, които не просто са отворени да споделят своя опит, но и да отговорят на всеки въпрос и да бъдат на разположение, дори и след срещата си с тях. Именно това желание от страна на менторите и бих казала – тази нужда да споделят (която според мен е по-скоро призвание) е най-ценното в #YouthEmpowered.

На какво държите, търсейки и намирайки партньори за доброволческите си проекти?

За нас е важно да говорим с нашите партньори на един език, да имаме сходно ниво на енергия и да влагаме еднакво голямо желание и усилия в това, което се стремим да постигнем. Основа на отношенията ни с всичките ни партньорски организации е да намираме начин активностите ни да бъдат наистина смислени, полезни и да не спираме да ги надграждаме. Също така, това което знаехме и преди пандемията, но осъзнахме още по-осезаемо през март миналата година е, че те трябва да са гъвкави, отворени да намираме нови пътища и да рискуваме заедно. С всичко това, идва и доверието, което е неизменна част от едно дългосрочно партньорство, каквато е и нашата цел.

И бързи съвети към компании, които искат да въвличат повече техни служители да доброволстват за кауза?

На първо място, смятам че е важно да знаят кои са каузите, които са наистина близки до сърцата на техните служители, без разбира се, да се опитат да угодят на всички, което със сигурност е невъзможно. Важно е служителите да се чувстват част от тази обща кауза, да виждат какъв е техният реален принос и резултата от него. Именно това, е съставката, която вдъхновява. В настоящата обстановка, в която като че ли ограниченията за доброволчество са малко повече от възможностите, е ценно дори и малката група доброволци да бъде пример за останалите и да им показва, че те също са част от доброто, което се случва. Вярвам, че личният пример остава все така значим и докато го има, ще има и възможности за подкрепа, колкото и предизвикателна да е ситуацията.