SOS за общините в кризата

12.03.2021 | Бюлетин

Пандемията от коронавирус през пролетта на 2020 г. свари неподготвени всички структури в държавата. Особено тежък беше ударът за общините, повечето от които от години страдат от хроничен недостиг на средства дори за основни дейности като здравеопазване, образование, социални услуги, инфраструктура.

Преди пандемията много общински болници бяха заплашени от затваряне заради липса на пари. Внезапно обаче миналата пролет те се оказаха на първа линия в битката със зараза от световен мащаб. От тях се очакваше да спасяват пациенти с COVID-19  без персонал, без предпазни средства и без необходимата апаратура.

Извънредното положение затвори в домовете им хиляди хора. Мнозина загубиха работата и доходите си. Клиентите на общинските социални служби се увеличиха в пъти.

Общинските училища изпратиха децата в къщи. Изведнъж стана ясно, че в малките селища няма нито компютри, нито достатъчно силен интернет – двете базови условия за обучение от дистанция.

В тази ситуация малките, а и някои по-големи общини се оказаха напълно безпомощни – пробойните бяха навсякъде, а нямаше с какво да бъдат запълнени.

Пръв на помощ се притече бизнесът, а не държавата. През периода на извънредното положение от март до май 2020 г. вкл. корпоративните дарители предоставяха средства основно за  апаратура, материали и консумативи, необходими за борбата с вируса. Над 90% от помощта беше за здравни заведения. Ако в началото на кризата даренията в по-голямата си част отиваха директно към националните болници, то след април значима част от общия обем дарени средства се насочи към общински здравни заведения или общински фондове.

През май 2020 г. в дарителската активност се очерта и нова цел – оказване на подкрепа на хората, най-силно засегнати от социалната изолация и икономическата криза. Бяха предоставяни най-вече хранителни пакети, лични предпазни средства и хигиенни материали. Помощта беше насочена приоритетно към самотноживеещи възрастни хора или настанени в социални центрове, семейства с ниски доходи или останали без никакви средства, деца и възрастни с увреждания и специални потребности, бездомни хора.

Все повече компании даряваха също компютри и мобилни устройства, плащаха доставката на интернет, за да улеснят образователния процес в малките населени места.

Тежката 2020 г. доказа, че общините и компаниите могат да бъдат не само успешни бизнес партньори. Те могат също толкова ефективно да обединят усилията си и заедно да намерят работещи решения, за да помогнат на хората в нужда. Тук представяме само два от множеството примери за такова сътрудничество между бизнес и общински администрации.

ПОДКРЕПА С ВКУС НА БИСКВИТКА

„Ден и нощ“ и община Горна Оряховица

С дарение от 100 000 лв. един от най-големите производители на вафли и бисквити в България – компанията „Ден и нощ“ в Горна Оряховица, е най-щедрият дарител в миналогодишната кампания на общината в помощ на местната многопрофилна болница „Св. Иван Рилски“.

С тези средства, както и с други по-малки дарения от фирми и граждани (общо около 155 000 лв.) са закупени респиратори и друга апаратура, защитни средства и дезинфектанти. Осигурени са три автоматични апарата за сънна апнея, един дихателен апарат от висок клас със специализирана медицинска количка, един спиртомер, пет пациентски монитора и четири едноканални спринцовкови помпи.

За повишаване на противоепидемичните мерки в лечебното заведение са закупени голяма подопочистваща антибактериална машина, малка подопочистваща машина за болнични стаи и лекарски кабинети, 30 автоматични диспенсъра, кърпи за ръце, два големи стенни дизенфектора за ръце, дезинфектанти и др. Болницата е закупила също 30 защитни облекла, маски, бонета и др.

„Ден и нощ“ е дарила също хранителни продукти – произведени от компанията вафли и бисквити, на Домашния социален патронаж в Горна Оряховица. В условията на извънредно положение и изолация той е доставял храна на общо 450 възрастни и самотни хора. Пакети със сладки продукти са получили както редовните абонати на общинската служба, така и допълнително записаните възрастни и самотни хора за периода от март до май 2020 г. и потребителите на услугата „Топъл обяд“.

Всъщност грижата на „Ден и нощ“ за социалните услуги в Горна Оряховица не е еднократен акт. През 2019 г. компанията е дарила на Домашния социален патронаж хранителни продукти за повече от 5000 лв.

ТОПЪЛ ОБЯД ВЪВ ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

„Ван холдинг“ (ТВ „Фантастико“) и Столична община

Търговска верига „Фантастико“ успява само за 48 часа да организира инициативата „Топъл обяд от Фантастико“, чиято първоначална цел е да храни всеки ден 140 столичани в крайна нужда в периода на извънредното положение заради COVID-19 през пролетта на 2020 г. Тя започва на 31 март м.г. съвместно със Столична община (СО) и обслужва домакинства в нужда и хора без доходи и подслон,  настанени в общинските кризисни центрове.

Впоследствие каузата печели още поддръжници – 11 компании, екип от десетки готвачи и служители на СО. Присъединяват се Vitalino, „Веселина Трейд“, „Бутилираща компания Горна баня София“, „Симид София“, „Девин“, „Орбико България“, системата на „Кока-Кола“ в България, „Болкън Едвъртайзинг енд Дистрибюшън“, „Млечна планета – DG DAIRY“, „Данон“. Така преди края на извънредното положение се приготвят и раздават по 380 порции топъл обяд на ден. Само за месец и половина в рамките на инициативата са доставени 10 770 порции на нуждаещи се хора в София.

В приготвянето на ястията участва екип от 30 души, ръководен от шеф Васил Апостолов. Готвачи, помощници в кухнята, сладкари, шофьори и много други помагат с труда си, за да стигне храната до социално слаби домакинства по време на извънредното положение. Пакетите се доставят от служителите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към СО, както и от доброволци. Част от тези хора работят и в почивните си дни.

По време на кризата с COVID-19 през миналата година търговска верига „Фантастико“ дарява също 200 хил. лв. на УМБАЛ „Александровска“ и 20 хил. лв. на медицински център „Еврохелт“ в столицата.