Силата на парите

12.03.2021 | Бюлетин

43 милиона лева. Толкова са дарени за битката с COVID-19 в България само от март до юни 2020 г. Те надхвърлят 43% от общия обем дарения за цялата 2019 г., показват анализите на Български дарителски форум (БДФ).

Екстремната в глобален план ситуация с вируса и последствията от него стана причина за своеобразен рекорд в дарителската активност. От пролетта до края на  изминалата година се разгърна изключителен дарителски ентусиазъм, организираха се множество кампании и партньорства, с които дарителите буквално заляха страната в опит да отговорят на кризата и да компенсират пропуските на държавните институции. Само през април, сравнено с края на март, даренията скочиха над шест пъти – от 5 до близо 34 милиона лева.

Повечето от тях бяха чисто финансови – да отдели пари се оказа най-бързият начин на бизнеса да се притече на помощ. Един от емблематичните примери в това отношение е фонд „Обединени срещу COVID”, създаден от БДФ в партньорство с фондация „Америка за България“, посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България. Той набра и разпредели над 1 млн лв. за подкрепа на  лечебни заведения, читалища, училища, общини и местни общности в България.

В много от случаите парите на компаниите стигнаха навреме до наистина нуждаещи се болници и хора с помощта на неправителствени оранизации. В ситуация на повсеместни остри и спешни нужди експертизата и опитът на гражданския сектор се оказаха ключово важно допълнение към финансовите възможности на бизнеса.

За някои от тези партньорства са следващите истории.

БЪРЗА ПОМОЩ ИДВА ПО ТЕЛЕФОНА   

АстраЗенека и Националната пациентска организация  

Фармацевтичната компания и неправителствената организация обединяват усилията си, за да намалят риска от заразяване и за овладяване на последствията от COVID-19 при пациенти с хронични заболявания в България. „АстраЗенека“ финансира безплатна информационна телефонна линия – 0800 14 515, чрез която пациентите с хронични заболявания получават специализирана медицинска информация, а при необходимост и консултация с психолог.

Етапите на подкрепа включват: телемедицинско наблюдение и дистанционни прегледи, консултации и проследяване на лечението на тези пациенти в домашни условия; подсигуряване на непрекъснатостта на терапията на хронично болните чрез въвеждане на дистанционна идентификация и дистанционно подписване на необходимите документи за отпускане на терапията, заплащана от НЗОК, чрез въвеждане на DocuSign като бързо решение за електронизиран подпис; дистанционно отпускане на лекарства, заплащани от НЗОК при хронично болни.

Това не е първият съвместен проект на „АстраЗенека“ и Националната пациентска организация. В последните години те съвместно са организирали обществени дебати по актуални теми като „Електронизация на българското здравеопазване“ и „Единно здравеопазване в Европа“, както и Национален конгрес на пациентските организации през октомври 2018 г.

ДОБРО, УМНОЖЕНО ПО 10

УниКредит Булбанк и 10 неправителствени организации

Кетъринг „Бон Апети“ към фондация „Светът на Мария“, арт ателие „Творилница” към фондация „Глобална инициатива в психиатрията”, „Чудната градина“ в Добрич. УниКредит Булбанк вижда потенциал именно в тези и в още седем други организации. Затова наред със сериозните финансови инвестиции, които прави за медиците и болниците на първа линия, банката решава да ги подкрепи в периода на пандемията.

Заедно с фондация „УниКредит“ финансовата институция започва кампания, в която всяка дарена от служител лична сума е увеличена до 10 пъти (до максимум 40 000 евро), а общата дарена сума се разпределя поравно между избраните каузи. Желанието на банката е да инвестира в най-засегнатите. С някои от организациите компанията има дългогодишни партньорства и периодично ги подкрепя по един или друг начин, други са напълно нов избор, породен от промените, настъпили в различни социални сфери вследствие на пандемията.

362 служители на банката събират 13 556 лв. Заедно с приноса на фондация „УниКредит“ общата сума в подкрепа на най-засегнатите от COVID-19 групи в обществото достига близо 92 000 лв. Средствата са дарени на десет организации, които работят с хора в риск, възрастни хора в изолация, маргинални общности, както и на социални предприемачи и доброволци. Това са: „Чудната градина“ на фондация „Св. Николай Чудотворец“, „Светът на Мария: Кетъринг Bon Appétit“, арт ателие „Творилница“, фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“, Клуб на нестопанските организации в Търговище, фондация „Здраве и социално развитие“, „Каритас България“, „Проект Северозапад“, сдружение „Граждански инициативи – гр. Ловеч“, фондация „Асоциация Анимус“, Проект #ЗаДоброто.

 1 МИЛИОН И МНОГО ДОВЕРИЕ

 „Филип Морис България“ и фондация BCause

„Филип Морис България“ работи в тясно сътрудничество с фондация „Бикоуз в помощ на благотворителността“ още от 2015 г. Имат съвместен проект за устойчиво развитие и подпомагане на общностите в отдалечените и обезлюдяващи се тютюнопроизводителни региони на страната. През 2020 г. обаче безпрецедентната здравна и икономическа криза, предизвикана от COVID-19, предефинира приоритетите на бизнеса в световен и локален план.

В България компанията дарява над 1 милион лева на фондация BCause. Мениджмънтът  на „Филип Морис България“ аргументира решението си с доверието, градено с години, а също и с надеждността и добрата репутация на организацията. Печели ги и адекватното и бързо организиране на кампания за борба срещу COVID-19, което Bcause прави в началото на кризата.

Парите са насочени към спешна доставка на защитно оборудване за медицинските специалисти и хората на първа линия в борбата с  COVID-19, за лекарства и за социална подкрепа на хора в нужда, за висок клас маски за персонала на общински болници, за социални домове за деца и възрастни хора, за полицията, митницата и други държавни институции в риск.

А две български компании получават подкрепа чрез избирането им за производство и доставка на 11 000 висококачествени защитни облекла, разпространени с помощта на Министерството на здравеопазването и регионалните звена на здравните служби към общински болници, полицейски гранични служители и социални работници. Дарения на защитни дрехи получават също социални работници, медицински и немедицински персонал, които работят на места с високорисково население – в ромски гета (Националната мрежа на здравните медиатори), с възрастни хора („Каритас България“) и хора с психични заболявания (Националната психиатрична болница).

СОЛИДАРНИ В ХАОСА НА ПАНДЕМИЯТА

„Хаос Груп“ и и фондация BCause

Мениджмънтът на фирмата осъзнава невъзможността здравната система в България адекватно да посрещне първата вълна на епидемията и взема решение да подпомогне с финансови средства болници от цялата страна и медиците на първа линия за закупуване на медицинска техника и консумативи.

Междувременно много от служителите на компанията проявяват желание да участват в акцията с лични дарения.

 

Ключово в процеса на вземане на решение за вида и начина на подкрепа се оказва намирането на партньор, който да осигури връзката с болничните заведения, да разполага с директна и актуална информация за потребностите им и с експертно мнение за това как най-добре да се отговори на тези нужди.

В лицето на фондация BCause и Проект #ЗаДоброто“ „Хаос Груп“ намира верни партньори и приятели. Избират фондацията, с която са работили и преди това, и в рамките на цялата кампания са в постоянен контакт.

В резултат на партньорството кампанията “Хаос срещу COVID-19” дарява 200 000 лв. за 50 болници в цялата страна. Закупени са 9 нови респиратора и е ремонтиран 1 използван респиратор; 5 инфузионни помпи, 5 медицински монитори, 1 ЕКГ машина – за новосформирани ковид отделения; 9300 маски с висока защита.