Проект за спасяването на пчелите спечели конкурса „Млад благотворител“

28.04.2021 | Новини

„BeeTheChange – да помогнем на пчелите“ е победителят в тазгодишното издание на Националния конкурс за благотворителни инициативи на ученици „Млад благотворител“. Проектът е на Иван Гопин – седмокласник от основно училище „Аверкий Попстоянов“ в гр. Рила, а целта му е да помогне за оцеляването на пчелите. Отличените бяха обявени на специално събитие вчера от организаторите на конкурса от фондация „Благотворител„. Събитието беше излъчвано и на живо в YouTube канала на организацията.

Освен проекта на Иван, с който можете да се запознаете в неговото видео от конкурса,   финансиране за осъществяване на идеите си ще получат още четири инициативи:

. „Живата вода на Утуля“ на ученици от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна. Тяхна цел е да почистят и облагородят местността около извора чешма Утуля в село Аспарухово, общ. Дългопол, както и да се възстанови самата чешма и да се обозначи мястото като начало на екопътека, свързваща паметните места в региона.

Видео, представящо идеята.

. „Събуждащият книги събужда светове“ на клуб „Добротворци“ от природо-математическата гимназия „Акад. С. Корольов“ в Благоевград. Учениците ще събират и подвързват разкъсаните и повредени книги в регионалната библиотека на Благоевград. Наред с това учениците ще  насърчават и развиват дарителската култура у подрастващите и ще реализират дарителски инициативи в общността
Видео с идеята

„Габрене – импулс за пътешествие в непознатото“ на Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“ в Петрич. Във фокуса на проекта е развитието на туризма в село Габрене, съхраняването на музикалното и  културното му наследство и подкрепата за възрастни хора от селото.

Запознайте се с идеята в това видео

„Magical glass” на СУ „Юрий Гагарин“ в Бургас. Цел на бургаските ученици е да покажат възможността за създаване на полезни и красиви вещи от отпадъчни материали. Екипът по проекта ще произвежда стъклени артикули по иновативна технология за рециклиране на стъкло. На този етап новите крайни продукти са стъклени колиета, пръстени, сувенири и спортни медали.

Видео, представящо идеята

За поредна година фондация „Благотворител“ насърчи ученици от 7-и до 12-и клас от цялата страна да помислят с какво могат да допринесат за промяна на средата и общността, в която живеят, или да развият смислена кауза, както и да представят идеята си по интересен начин с видео.  Темите в конкурса традиционно са:

–    опазване на околната среда;
–    съхраняване на музикалното наследство на България;
–    подкрепа за деца или възрастни хора в нужда.

До крайния срок за включване в конкурса идеите си за добрини са изпратили 250 ученици,  които участват в общо 47 проекта.

Както всяка година, пет от отличените от журито екипи получават финансиране, за да осъществят на практика идеите си. Наградата за първо място е 2000 лв., за второ – 1500 лв, а за трето, четвърто и пето място е по 1000 лв.  Представители от екипите на петте проекта ще преминат и през обучение за лидерство и управление на проекти. Основен дарител на конкурса е Euroins Bulgaria.

Интересен момент в конкурса и в развитието на добротворческите умения на учениците е, че екипите на проектите ще участват в дейности за набиране на средства, като кампаниите им ще трябва да осигурят поне 10% от дарената от фондацията сума.