Корпоративното доброволчество = удовлетворение и смисъл

20.07.2021 | Бюлетин

БДФ представя юлския си бюлетин с фокус върху корпоративното доброволчество.

Специално внимание отделяме на промените, настъпили в начина, по който компаниите организират доброволческия процес, вследствие на COVID-19 пандемията и начина, по който тя ни промени. Невиждана социална изолация, живот, пренесен почти изцяло онлайн, с ограниченията, но и с възможностите на тази трансформация, нараснали спешни нужди, но и засилена вълна на съпричастност и готовност да помагаме. Всичко това съпътстваше 2020 година. Промени и настоящата – като динамика, общуване, процеси, рефлексия…

В изданието се опитахме да открием и представим интересни примери в структуриране на доброволческия процес на компаниите и осмислянето му, провокирано от различния живот и ритъм на работа, който вирусът наложи.

Въпреки различията в подхода, новите избори на сфери за подкрепа, различното осмисляне на опита, има обща нишка, която свързва структурирането на доброволчеството като процес и практика.  И това е естественото желание на хората да помагат, нуждата им да са не просто служители в една компания, усещането за удовлетворение след свършено добро.

Ключово е и разбирането на мениджмънта, че да се вслушваш в екипа при избора на кауза и да дадеш възможност хората да изпитват принадлежност и желание за дългосрочна инвестиция в нея, е едно естествено начало за корпоративното доброволчество.

С благодарност към екипите на TELUS International Europe, Кока-Кола ХБК България и Accedia,  които споделиха опита си.

„Важно е идеите да идват от хората“, Николай Мутафов, съосновател и управляващ директор, Accedia.

„В точния момент, на точното място“, Захарина Вецева, директор „Корпоративни комуникации и корпоративна социална отговорност“ в TELUS International Europe.

„Споделянето на опит е най-ценният двигател в доброволчеството“, Ангелина Григорова, експерт „Корпоративна социална отговорност“, Кока-Кола ХБК България

Приятно четене!

 

*Илюстрация: Agata Lucic, с подкрепата на THE GREATS – free illustrations from great artists to change the world