Когато парите не са всичко

12.03.2021 | Бюлетин

Да дариш пари не е единственият начин да бъдеш полезен. Често подкрепата под формата на храна, оборудване, технология, знание или доброволен труд се оказва дори по-необходима и навременна от финансовата помощ.

Множество компании разполагат с точно такива ценни нефинансови ресурси, които могат да дарят лесно, ефективно и креативно. COVID-кризата активира тяхното чувство за солидарност. Те реагираха веднага, като предложиха безвъзмездно това, с което разполагат в момента – свои продукти и услуги, времето, труда и опита на своите служители. В много от случаите съвместно с неправителствения сектор и неформални доброволчески групи те организираха успешни кампании и инициативи, които отговориха на конкретни проблеми, за които институциите нямаха време, ресурс или просто не смятаха за приоритетни в този момент.

Тук разказваме за няколко такива партньорства, с помощта на които много нуждаещи се в пандемията получиха точната подкрепа в точното време.

ТЕХНОЛОГИИТЕ СПАСЯВАТ ЖИВОТ 

„Аксидия“ и Българската организация за доброволно кръводаряване

В резултат на пандемията броят на кръводарителите намаля с повече от 30%. Недостигът на кръв се превърна в сериозна заплаха за здравето и живота на пациентите. В тази ситуация съществуващата система „Дари кръв” на Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) имаше нужда от усъвършенстване, за да може още по-бързо и ефективно да свързва доброволните кръводарители с нуждаещите се от кръв.

В разгара на пандемията на помощ се притече технологичната компания „Аксидиа“. Тя разработи безвъзмездно изцяло нова и подобрена, интуитивна версия на мобилното приложение „Дари кръв”. То е безплатно и позволява регистрация като кръводарител или нуждаещ се, дава основната необходима информация за кръводаряване и позволява бърза връзка с БОДК. Потребителите могат да потърсят помощ чрез спешен призив за набиране на кръводарители, да окажат помощ, да получават известия както за спешни призиви, така и за кампании за доброволно кръводаряване.

„Аксидиа“ подкрепи каузата в няколко посоки: не само дари технологичната си експертиза, но и популяризира самия акт на кръводаряване сред IT общността чрез браншовите си партньорства и сред последователите си в социалните мрежи. БОДК също популяризира приложението по всички възможни комуникационни канали.

Скоро след създаването му „Дари кръв“ вече имаше над 1500 потребителя. Повече от 350 се включиха като доброволни кръводарители. Успешното партньорство между „Аксидиа“ и БОДК продължава и към момента с текущата поддръжка на приложението и разработването на допълнителни функционалности и подобрения.

ЛЕКАР В СЛУШАЛКАТА

Българска телекомуникационна компания (Vivacom), Национална пациентска организация и CallFlow

Безплатната телефонна линия 0800 14 515 в помощ на пациентите с хронични заболявания беше създадена от Vivacom, Националната пациентска организация и контактен център CallFlow само две седмици след обявяване на извънредното положение в България. Благодарение на партньорството телефонните консултации бяха безплатни, като от април до септември 2020 г. включително  пациенти с хронични заболявания имаха възможност да получат съвети от водещи специалисти в областта на ендокринологията, кардиологията, онкологията, неврологията, инфекциозните болести и психологическата подкрепа. Чрез линията НПО гарантира навременен достъп до здравна информация за хората с хронични заболявания в условията на COVID-19, без да отменя консултацията с техния лекуващ лекар.

За целия период на горещата линия са консултирани 3214 хронично болни пациенти. Най-много са били консултациите с кардиолог – 30,9 %, следвани от тези с ендокринолог – 22,87%, с невролог – 15,56%, с онколог – 12,07%, с инфекционист – 9,95% и с психолог – 8,65% от всички обаждания.

Информационната гореща телефонна линия е първият етап на дългосрочната кампания на Националната пациентска организация в подкрепа на хората с хронични заболявания. Правни експерти, пациентски организации и научни дружества продължават да работят по мерки, които във възможно най-кратки срокове да гарантират достъпа до дистанционни здравни грижи за заболяванията, за които това е възможно, и да улеснят въвеждането на дигитализацията в здравеопазването.

ХРАНА НАВРЕМЕ

 „Данон Сердика“ и Българска хранителна банка

„Следваме просто правило, че човек (а това важи с двойна сила и за бизнеса) трябва да дари чрез това, в което е най-силен. Нашата сила са продуктите ни, затова сме избрали те да бъдат фокус и възможност в дарителската ни политика. За последните 8 години сме дарили продукти на обща стойност над 2 млн. лв., Продължихме да даряваме и в сегашната  криза“, – разказва в интервю за БДФ Даниела Узунова, изпълнитерен директор на „Данон Сердика“ АД.

Партньорството между компанията и Българска хранителна банка (БХБ) има дълга история – започва още през 2012 г. БХБ приема храни от фирми производители или търговци, които искат да помогнат с продукти на хора и организации в нужда. „Данон“ вярва, че именно за това има смисъл да дарява продуктите, които произвежда, БХБ ги предоставя на мрежа от организации в страната, те – на хора в нужда.

В началото на кризата, предизвикана от COVID-19, компанията дарява  30 хил. лв. за самата БХБ, както и продукти за над 204 хил. лв. за засегнатите. Впоследствие „Данон Сердика“ разширява благотворителната си дейност и наред с хранителните продукти предоставя предпазни медицински средства и финансова помощ, която достига повече от 330 000 лв., както за БХБ, така и за няколко общини, с които компанията ими дългогодишно партньорство – Пловдив, Карнобат, Бургас и Айтос.

ЖИВА ВОДА

 „Девин“ и Български червен кръст

От началото на пандемията кoмпaниятa зa бyтилиpaнe нa вoдa „Дeвин“ дapявa неколкократно минepaлнa и извopнa вoдa нa Бългapcĸия чepвeн ĸpъcт (БЧK). Koличecтвaтa ca пpeднaзнaчeни зa бoлници в cтpaнaтa, за дoбpoвoлцитe нa xyмaнитapнaтa opгaнизaция, ĸaĸтo и зa caмoтни и уязвими хора.

Oceм бoлници заявяват нyждa oт бyтилиpaнa вoдa още в началото на пандемията. B Coфия тoвa ca Cпeциaлизиpaнaтa бoлницa зa aĸтивнo лeчeниe нa oнĸoлoгични зaбoлявaния, Bтopa и Πeтa мнoгoпpoфилнa бoлницa зa aĸтивнo лeчeниe, Унивepcитeтcĸaта болница „Цapицa Йoaннa – ИCУЛ“. Boдa e ocигypeнa oщe и зa лeчeбни зaвeдeния в Πлoвдив, Πaзapджиĸ, Πeщepa и Cмoлян.

От януари до октомври 2020 г. „Дeвин“ дарява на БЧК пoвeчe oт 154 хил.  л бyтилиpaнa вoдa зa нaд 120 хил. лв. В средата на ноември компанията предоставя нови близо 30 тона вода на БЧК за повече от 13 000 лв. Количествата са предназначени за нуждите на над 3000 доброволци и служители на БЧК, ангажирани в помощ на нуждаещите се хора в цялата страна.

Всъщност партньорството между „Девин“ и БЧК има история – и преди COVID-кризата компанията е дарявала вода при различни хуманитарни или битови кризи, както за засегнатите райони, така и за доброволците на организацията.