„Кауфланд“ подкрепя ученически стартъп идеи

24.02.2021 | Новини

За пореден път „Кауфланд България“ ще подкрепи стартъп уикенда за ученици „Уикенд на идеите”, който тази година ще се проведе на 27 и 28 февруари. Инициативата се организира от „Тийноватор“ – програма за насърчаване на предприемаческата култура и бизнес мисленето сред учениците от Х и ХІ клас.

Предстоящият „Уикенд на идеите” ще се проведе изцяло онлайн, като в него ще се включат 150 ученици от стартъп клубове в училища в София, Варна, Враца, Добрич, Димитровград, Бургас, както и 30 ментори.

Проектът иска да стимулира креативното мислене на учениците и да развие предприемаческите им умения. Ментори от стартиращи и развити компании в България и с опит в различни сфери помагат на ученици в 10. и 11. клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. Методиката на обучение на „Тийноватор“ е разработена през 2018 г. на базата на успешни практики от Станфордския университет.

В „Тийноватор“ учениците работят тясно с менторите и създават работещи компании, като се научават да презентират пред инвеститори, да създават бизнес и маркетинг план, да работят ефективно в екип и да печелят. Идеите им обхващат широк спектър от сфери – “Устойчив бизнес модел“, „Иновативна идея“, „Зелен бизнес“, „Социална иновация“, „IT проект“. В края на годината се състезават пред жури от инвеститори, а отборът-победител участва в международно състезание.

Kaufland България е основен партньор на инициативата в България, като представители на компанията са част от журито в уикенда на идеите, представят презентации на различни теми в специални семинари и осигуряват 150 ранички с продукти предимно от собствени марки на Kaufland, които ще бъдат изпратени на участниците.

Други партньори са фондация „Америка за България“ и Българският център по предприемачество.