„Кауфланд България“ отново подкрепя „Книги за смет“

07.05.2021 | Новини

За трета поредна година „Кауфланд България“ е основен партньор на „Книги за смет” – една от най-мащабните екологични инициативи в нашата страна, която поощрява едновременно рециклирането и четенето. Деветото поредно издание на инициативата ще се състои в девет български града през май и юни.

Добре познатият регламент на „Книги за смет“ предвижда всеки донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса да получи в замяна книга по избор и отстъпка за продукти на „Кауфланд“. Тази година сред разнообразието от книги ще бъдат включени и две детски заглавия от издателство „Ракета” -„На планина с деца“ и лимитиран брой от „Къде отива боклукът“, чийто партньор е „Кауфланд България“.

Във всеки град събитието ще започне в 10 часа и ще продължи до 13 часа. Кампанията ще се проведе на следните дати и локации:

15 май, събота:

Плевен: паркинг на Kaufland (ул. „Сан Стефано“ № 80)
Велико Търново: паркинг на Kaufland (ул. „Краков“ № 2Б)
Стара Загора: паркинг на Kaufland (ул. „Стамо Пулев“ № 2)

16 май, неделя:

Варна: паркинг на „Кауфланд“ (ул. „Девня“ № 24);
Русе: паркинг на „Кауфланд“ (бул. „Липник“ № 8)

5 юни, събота:

Пловдив: паркинг на „Кауфланд“ (бул. „Пещерско шосе“ № 36)
София: паркинг на „Кауфланд“ (ул. „Филип Аврамов“ № 3) и паркинг на „Кауфланд“ (бул. „Ген. Тотлебен“ № 36)

6 юни, неделя:

Бургас: паркинг на „Кауфланд“ (ул. „Янко Комитов“ № 8)
Кюстендил: паркинг на „Кауфланд“ (бул. „Македония“ № 10)

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в „Книги за смет“ да носят пластмасата изпразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

„Кауфланд България“ се присъединява към каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic – стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland.

Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък от кампанията. Сред партньорите на „Книги за смет“ са също Българо-американска кредитна банка, общинa Бургас, община Велико Търново и община Пловдив.

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията в България са рециклирани над 80 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги.