Изследователка на прилепи спечели докторантската стипендия на „Карол Знание“

15.01.2021 | Новини

Ния Тошкова, докторантка в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките, е новият носител на докторантската стипендия на фондация „Карол Знание“ в размер на 8000 лв. Тя спечели подкрепата на журито след силен финал и сериозна конкуренция в първото онлайн издание на конкурса.

Темата на нейната работа е „Стареене и имунна система на прилепите през зимата“. Това обаче е само един аспект от изследванията на Ния, която изучава прилепите от 13 години. От 2016 г. работи по проекти с Университета в Копенхаген, откъдето е и единият й научен ръководител на дисертационния труд.

О 2009 г. досега Ния работи в Национален природонаучен музей при БАН, където е част от Центъра за изследване и защита на прилепите ЦИЗП и Центъра по биоспелеология. Основател и координатор е на Клуб за научни дискусии.  Съосновател е на „Академията за малки изследователи“ към музея и съавтор на пътеводител из експозицията на музея „Приказка за един музей“.

Повече за многобройните активности на Ния можете да прочетете ТУК.

По време на презентацията на финала на конкурса за докторантската стипендия на фондация „Карол Знание“, освен с увлекателен разказ, изследователката успя да убеди журито, че прилепите са една „изключителна група бозайници“, „изключително чаровни“ и „спаси репутацията им, която пострада напоследък“. С видео Ния показа и работния си офис – много тясна пещера, в която едва успява да се провре.

Изключително силно беше и представянето на другите трима финалисти. Д-р Виолета Снегарова, докторант в Медицинския университет във Варна представи работата си по Оценка на рискови фактори за микронутриентни дефицити – витамин Д, В9, В12, желязо и йонизиран калций при бременни жени във Варненски регион.

Мирослав Трънков, докторант от Пловдивския университет, демонстрира на живо как работят невронните мрежи, с които може да се прогнозира движението на котировките на финансовите пазари.

Христо Рашеев, докторант от Софийския университет, показа разработката си в областта на моделиране, синтезиране и охарактеризиране на нови материали за презаредими метал-йонни батерии.

Още за проектите на финалистите вижте ТУК.

Кои са другите носители на докторантската стипендия – ТУК.