„Карол Знание“: Желанието за предприемачество сред учените расте

16.03.2021 | Новини

Цели 81% от учените са готови да участват в бизнес начинание (спин-оф) заедно с университета или института, в който работят. Това установява анкетата „Предприемачество в академичните среди“, проведена от фондация Карол Знание в началото на март т.г.

Това е неочакван резултат на фона на малкото подобни компании у нас. Вероятно тази нагласа се дължи на впечатляващите подобни практики в световен мащаб, доверието към собствените институции и познаването на екипите в тях. 40% от участниците в анкетата са запознати с опита на водещите университети в Европа и САЩ и намират това за добра практика. 32% са чували за спин-офи, но не са запознати в детайли.

Само 13% отговарят категорично, че знаят за компании, създадени в техните университети, институти или научни центрове. 24% допускат че има такива и те трябва да станат визитка на съответната институция. 37% обаче не знаят за съществуване на подобни бизнеси.

Попитани какво пречи на българските университети и институти да инкубират компании, анкетираните не дават еднозначен отговор. Най-много ( 51%) са на мнение, че липсват опит и подготвени кадри в академичните среди, 44% – липсва финансов ресурс. 37% обаче посочват, че няма разбиране за подобна инвестиция.

 

Всеки трети посочва липсата на сериозни научни разработки, които могат да бъдат в основата на технологични университетски стартъпи. Всеки пети отговаря, че нищо не пречи на университетите да създават компании, но всеки трети твърди, че няма подкрепа от страна на бизнеса за това.

Още за резултатите от анкетата можете да прочетете ТУК.