Известни са победителите в Годишните награди за биоразнообразие

02.11.2021 | Актуално, Новини

Българска Фондация Биоразнообразие връчи за десета поредна година Годишните награди за биоразнообразие и климат. Общо 46 номинации се състезаваха за награда в 6 категории, във всяка от които бяха връчени по две награди – на журито и на публиката.

Журито на конкурса бе в състав: Ива Дойчинова, директор на програма Радио София на БНР, Радослав Парушев, писател и адвокат, Красимира Величкова, директор на БДФ и Димитър Димитров, предприемач, организатор на „Пирин Ултра“.

Ето и имената на тазгодишните победители:

 1. Категория „Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата“
Наградата на журито: Инициатива за опазването на старите гори в България на WWF, AПБ, СДП БАЛКАНИ, ИАГ и МЗХГ – една изключително успешна кампания, благодарение на която висок процент от старите гори в Натура 2000 се опазват и управляват без никакви сечи.

Наградата на публиката: Атанас Иванов (16 г.) и Станислав Тодоров (17 г.), заради действията им за опазване на Каньона на река Шегава.

 2. Категория „Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени“

Наградата на журито: БНР и всичките му програми, които отразяват много последователно различни теми, касаещи природозащитата.

Наградата на публиката:  сайтът Биволъ, които със своите скандални разкрития, се грижат да научаваме истината за престъпленията, свързани с природата.

 3. Категория „Политик с най-голямо внимание към българската природа“
Наградата на журито: Иван Велов за последователните си действия да доведе до край знакови за опазване на природата съдебни дела.

Наградата на публиката: Кирил Петков заради убедителните икономически аргументи, които предостави в защита на Корал и последните диви плажове в България.

4. Категория „Отговорни бизнеси (по отношение на природата и климата)“
Наградата на журито: VMware за проекта им „Човешка Суперсила“, който представлява сериозно усилие – да стимулира, записва и отчита как служителите намаляват въглеродния си отпечатък.

Наградата на публиката: Мария Георгиева и Сладколюбница Мария’с, която се ръководи от zero waste концепцията и почти не произвежда отпадък.

5. Категория „Международен експерт с принос за българската природа“
Награда се присъжда и на двамата номинирани – младият Йован Андевски от Северна Македония, който активно работи за опазване на лешоядите и на Волфганг Фремут от Франкфуртското Зоологическо дружество за цялостната му работа за природата на България и на страните от Балканския полуостров.

 6. Категория „Активист за природата“
Наградата на журито: Емилиян Стойнов от Фонда за дива флора и фауна, заради неуморната му работа за връщане на лешоядите в България.

Наградата на публиката: Васил Тодев – двигател на опазването на природата в Родопите и района на Велинград.

Повече за събитието прочетете ТУК.