КОД СОЛЕНО за Атанасовското езеро

11.08.2021 | Актуално, Новини

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) предизвиква любителите на дивата природа с приключенски дух да се включат в лятното предизвикателство „Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО“. Целта на инициативата е да привлече и ангажира повече хора към соленото Атанасовско езеро край Бургас.

Езерото е мястото с най-много наблюдавани птици в България – 333 вида, 82% от които са включени в Червената книга, и същевременно едно от най-редките и уязвими природни местообитания у нас и в Европа – крайбрежна лагуна. В рамките на КОД СОЛЕНО гостите на езерото ще търсят мрежа от скрити съкровища с помощта на специално проектирана карта. Търсачите на съкровища ще могат да изберат от два маршрута, в зависимост от това дали са пеша или с велосипед.

На гърба на картата, която участниците получават, има въпроси, отговорите на които могат да донесат награда. Всички локации на тайници са качени в световната платформа за търсачи на съкровища „GeoCaching“, което цели да привлече чуждестранните посетители на Бургас към забележителностите на Атанасовско езеро.

Инициативата се осъществява с финансовата подкрепа на VIVACOM Регионален фонд.