Български ученици и студенти питат астронавтите

30.07.2021 | Актуално, Новини

Как космическите полети влияят върху атмосферата на Земята? Какво се случва с боклука в Космоса? Ще се деформира ли яйцето, ако бъде снесено от кокошка в Космоса?

Тези и още въпроси зададоха 32-ма български ученици и студенти по време на първата по рода си конферентна връзка на живо с Международната космическа станция (МКС). Въпросите са подбрани след конкурс, а видеата с децата и младежите се снимат на живо в ТехноМеджикЛенд. Разговорът е кулминацията на еднодневно събитие „Ало, Космос! Говори България!“, което се организира от Атлантическия клуб в България, в партньорство с посолството на САЩ у нас, 30 граждански организации и учреждения, с финансовата подкрепа на фондация „Лъчезар Цоцорков“. Домакин на Hello Space е „София тех парк“.

Цeлтa нa пpoeĸтa e дa ce paзпaли въoбpaжeниeтo нa cъвpeмeннaтa млaдeж, вдъxнoвявaйĸи ги дa oтпpaвят мeчтитe cи oтвъд зeмнaтa opбитa ĸъм Лyнaтa, Beнepa, Mapc и дopи пo-дaлeч. Инициaтивaтa e oщe eдин нaчин дa пpoвoĸиpa yчeницитe и дa ги opиeнтиpa ĸъм ЅТЕМ. Организираният целодневен детски фестивал на науката, лабораториите, работилниците и срещите с учени и изследователи предложиха богато и интересно съдържание на деца от различни възрастови групи.