България с личен рекорд в Световния дарителски индекс

16.06.2021 | Актуално, Новини

България бележи личен рекорд, като се изкачва от 119 до 45 място от 114 държави. Дарителският ни индекс е 37%. 

Този безпрецедентен скок отчита Световният дарителски индекс (CAF World Giving Index 2021) – най-авторитетното проучване, което измерва щедростта в 114 държави през последните 12 години и обхваща повече от 1,6 милиона души. Подробни данни от него бяха представени от екипа на фондация BCause, българският член на CAF Global Alliance, на специално събитие на 14 юни, на което присъстваха представители на гражданския сектор, медиите, специалисти от различни сфери, които взаимодействат с гражданския сектор и работата им е изцяло или частично свързана с темата за дарителството.

Класацията не измерва обема на дарените суми или броя на доброволческите часове. Тя отразява броя на хората, които през изминалата година са дарили пари, били са доброволци и/или са помогнали на непознат. В България през 2020: 64% са помогнали на непознат, 34% са дарили пари, 12% са били доброволци.

Тазгодишното проучване показва отчетливо изключителното влияние на пандемията върху всички аспекти на живота – пет големи западни икономики за първи път изпадат от топ 10 на най-щедрите страни. През 2020-та на върха на класацията е Индонезия, следвана от Кения и Нигерия.

Повече за резултатите от проучването можете да намерите ТУК.