Битка на много фронтове

12.03.2021 | Бюлетин

Още в първите дни на извънредното положение през март 2020 г. десетки компании в България мобилизираха ресурси, за да помогнат на държавата и обществото като цяло да се справи със задаващата се тежка криза. В момент, в който се очакваше да мислят най-вече за пораженията върху собствения си бизнес, големите корпоративни дарители проявиха впечатляваща бързина и гъвкавост и успяха в много кратки срокове да отговорят на най-належащите потребности на здравната система и уязвимите групи от хора.

Компаниите, които вече имат добре развита социалноотговорна култура и традиции в сътрудничеството с неправителствения сектор, реагираха най-адекватно на ситуацията. Достойно за уважение е, че те не изоставиха досегашните си партьори и програми за благотворителност, а много бързо ги преформатираха и надградиха, за да ги адаптират към новите нужди. Показателен пример в това отношение е дружеството на Telus International в България, което настрои спрямо пандемията всичките си съществуващи социални програми и добави към тях нови (виж текста по-долу).

Други големи фирми като „Кока-Кола“ спряха планираната реклама на собствените си продукти и пренасочиха средствата, за да увеличат дарителския си принос (виж текста по-долу). Трети като търговската верига „СВА Коме“ разшириха съвместната си работа със съществуващ неправителствен партньор в съответствие с увеличените потребности в кризата (виж текста по-долу).

Общото между тези компании е, че всички те помаха на много „фронтове“ едновременно – даряваха и пари, и доброволен труд, и продукти, и рекламно време, ноу-хау и какво ли още не. Тук ви представяме четири от множеството примери за комплексна благотворителност на бизнеса в партньорство с неправителствени организации, здравни заведения, други фирми и институции.

 ОСВЕЖАВАЩИЯТ ВКУС НА ДОБРОТО

„Кока-Кола“ в България и множество партньори – болници, общини, неправителствен сектор и бизнес

От началото на април 2020 г. „Кока-Кола“ спря рекламата на своите марки и пренасочи средствата за благотворителност.

Още в самото начало на пандемията през март м.г. компаниите на „Кока-Кола“ в България започнаха безвъзмездни седмични доставки на безалкохолни напитки и вода за медицинските работници на първа линия в 27 болници в страната, както и за полицейските служители на контролно-пропускателните пунктове в София, Костинброд и Банкя. 330 възрастни хора получиха напитки чрез Домашния социален патронаж в Костинброд и Банкя. Общото количество раздадени напитки е близо 160 000 литра.

Компанията предостави на Българския Червен кръст 365 рекламни пространства в страната за кампанията му за набиране на средства, а служители на „Кока-Кола“ дариха 1915 лв. Допълнително 5500 души от най-засегнатите социални групи в страната получиха безалкохолни напитки.

Фондация „Кока-Кола“ подкрепи с 200 000 долара фонд „Обединени срещу COVID-19“ в подкрепа на засегнати от кризата уязвими групи хора – лекари и медицински персонал, хора с увреждания, възрастни, деца и младежи, малцинства, бездомни, безработни, самотни родители и др. Инициативата беше на Български дарителски форум, фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България.

Предприятията на „Кока-Кола“ в нашата страна се включиха в проекта на търговска верига „Фантастико“ и Столична община за предоставяне на топъл обяд на хора в нужда. Компаниите подкрепиха също бизнеса – ХоРеКа сектора и туризма.

По време на извънредното положение програмата #YouthEmpowered на „Кока-Кола“ в партньорство с „Джуниър Ачийвмънт България“, „Заедно в час“, SoftUni и др. премина в дигитален формат. В инициативата се включиха повече от 3000 участници. В продължение на няколко седмици 10 експерти от системата на „Кока-Кола“ в България проведоха обучителни сесии на теми като управление на брандове, онлайн търговия, портфолио мениджмънт, търговски маркетинг, корпоративни комуникации, корпоративна социална отговорност и други.

#STAYGIVING

Колпойнт Ню Юръп (TELUS International Europe), БДФ, фондация BCause и Български център за нестопанско право

В пандемичната 2020 г. компанията на TELUS International Europe в България „Колпойнт Ню Юръп“ преработи своята политика за корпоративна социална отговорност в рамките на по-малко от месец, за да помогне на местните общности, засегнати от ситуацията с COVID-19. Дружеството подготви цялостна антикризисна стратегия за благотворителност, наречена #StayGiving. Помогнаха й Български дарителски форум, фондация BCause и Български център за нестопанско право.

#StayGiving обхваща четири основни направления:

#GoodDoers

Компанията разработи инициатива за доброволчество, за да овласти и насърчи своите служители да помагат на хора в нужда в кризата. Чрез вътрешните комуникационни канали бяха популяризирани доброволчески проекти, насърчавайки повече хора да се включат и да ги популяризират.

Благотворителната инициатива „TELUS Дни на подкрепа“ се проведе за седма поредна година, но заради пандемията смени формата си. Вместо на едно голямо събитие, организаторите заложиха на шест по-малки инициативи, които бяха реализирани в рамките на един месец в партньорство с неправителствени организации. Включиха се над 400 доброволци, които помогнаха на близо 1000 нуждаещи се, сред които хора без дом; деца, лишени от родителска грижа; пациенти, страдащи от тежки неврологични заболявания и деца от  семейства, чиито родители са загубили работата си вследствие на ситуацията с COVID-19.

#TimeToMakeTomorrow

Беше разширен фокусът на Обществения борд на TELUS International в България, като бяха включени проекти с положително въздействие върху значителен брой хора, засегнати от кризата с COVID-19. Лимитът за финансиране на един проект беше увеличен от 9000 на 15 000 лева. Улеснен беше процесът на кандидатстване за организациите с нестопанска цел, като бяха опростени документите и организирани два онлайн семинара в помощ на потенциалните кандидати. През 2020 г. фондацията на TELUS International подкрепи общо 14 проекта. Всички те бяха в сферите здравеопазване, образование и околна среда.

#StayLearning

Компанията дари 400 компютъра на ученици от цялата страна по време на социалната изолация. Целта беше да се подпомогне дистанционното обучение в България.

#HereAndNow

Беше предоставена непосредствена и целенасочена финансова помощ за най-засегнатите групи от хора в бществото.

ХАПКА ЖИВОТ

„СВА Коме“ и фондация „Конкордия България“

Партньорството между „Коме“ и фондация „Конкордия България“ беше продиктувано от нуждата да се подкрепят деца и семейства, живеещи в крайна бедност и останали без каквото и да било препитание в резултат на извънредното положение.

Търговската верига организира две кампании за набиране на средства в 32 свои магазина, включиха се 669 служители. В резултат на двете проведени кампании през юни и септември 2020 г. от дарения от клиенти бяха набрани 13 291 лв. Компанията ги удвои до 26 583 лв.

С тези средства бяха закупени 1770  хранителни пакета с основни хранителни продукти, с които бяха подпомагани редовно над 300 семейства. Освен това всяка седмица беше предоставяна храна на 45 деца и младежи – ползватели на социалните услуги на фондация „Конкордия България“.

Освен това „СВА Коме“ даде възможност на фондацията да продава продуктите на социалното предприятие „Ателие Конкордия“ в три от търговските й обекти. Така се осигури препитание на младежите с психически затруднения, които работят в „Ателие Конкордия“.

ПРОМЯНАТА ЗАПОЧВА ОТ САМИТЕ НАС

 „Нова Броудкастинг Груп“, ИНГ Банк, „Аурубис България“, „Ен Ен пенсионноосигурително дружество“ и фондация “Промяната” (част от мрежата на Reach for Change)

От 2014 г. насам програмата инициативата „Промяната“ открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират идеите си за по-добро и сигурно бъдеще на българските деца и младежи. В условията на глобална пандемия Reach for Change България, ING и „Нова броудкастинг груп“ създадоха специално издание на „Промяната“, в което подкрепиха организации, които предлагаха работещи социални решения за подобряване на живота на децата и младежите, най-тежко пострадали от кризата, свързана с COVID-19.

ING привлякоха своите клиенти „Аурубис България“ и „Ен Ен пенсионноосигурително дружество“ като партньори. Трите компании заедно – ING, „Аурубис България“ и „Ен Ен пенсионноосигурително дружество“, предоставиха 600 000 лв. за грантове на финалистите в „Промяната“, а „Нова броудкастинг груп“ осигури средства за допълваща подкрепа за проектите, обучения и консултации, осъществявани от Reach for Change България, както и медийна подкрепа и реклама за финалистите, за да достигнат пълния си потенциал и да развият своите социални решения в устойчиви инициативи с дълготраен социален ефект.

Петимата финалисти в конкурса на „Промяната“ – център “Амалипе”, фондация “Подарете книга”, сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори”, сдружение “Бъдеще за децата” и сдружение “Първи юни”, получиха безвъзмездно финансиране за своите проекти. През септември и октомври организациите преминаха през четири онлайн обучителни модула, а през ноември и декември получиха осем часа индивидуални консултации от специалисти.

През последните два месеца на годината за финалистите беше организирана интензивна дарителска и комуникационна кампания с медийната подкрепа на „Нова Броудкастинг Груп“ и в партньорство с фондация BCause. За организациите се  изготвиха промо клипове, които се излъчваха в рекламните блокове в национален ефир, а така също репортажи и различни дигитални промо и PR материали.