11 проекта на местни лидери спечелиха финансиране от БФЖ

02.07.2021 | Актуално, Новини

Български фонд за жените обяви имената на победителите, спечелили финансиране за своите проекти по Програма за общностно развитие 2021. Тя цели да подкрепи и популяризира гражданската активност в решаването на обществени проблеми, за които държавата не отделя достатъчен ресурс.

Общо 101 кандидати от 43 населени места кандидатстваха в първата фаза на конкурса. От тях бяха селектирани 17, които преминаха във втори кръг. След тридневно обучение в края на април т.г., насочено към развиване на умения за изграждане и организиране на общности, кандидатите имаха възможност да кандидатстват за финансиране на подадените от тях проекти.

11 са одобрените проекти, като дейностите по тях ще бъдат финансирани както следва:

Антоанета Мачева, „Дамски клуб в подкрепа на девойки в риск“, стойност 1280 лв., гр. Плевен

Проектът предвижда работа между жени, представителки на местната общност в Плевен в подкрепа на момичетата от Възпитателно училище «Хр.Ботев» с. Подем, обл. Плевен, на възраст 15-18 г., с уязвим социален статус, с присъди за различни криминални прояви, които поради непълнолетие са настанени в институцията, а не в затвор.

Стела Кехайова, „Академия за жени предприемачки“, стойност 1500 лв., гр. Казанлък

С проекта се цели противодействие на безработицата, на икономическата зависимост на момичетата и жените в Община Казанлък, на които ще бъде даден шанс да се развиват, да участват в процеса на управление и вземане на решения в социално-икономическия живот.

София Костадинова-Илкова, „Опознай и ще обикнеш”, стойност 1356 лв., гр. Петрич

Целта на проекта е да популяризира района на Подгорието, в подножието на природен парк „Беласица“. Това е малко позната част от България заради години изолация и наличието наблизо на известни курортни селища. С предвидените дейности се цели да се подпомогне местната общност да се развива, хората да имат поминък, а селата да не се обезлюдяват. Това от своя страна ще допринесе за запазване на традиционни знания и за опазването на природата.

Ваня Фроликова, „Заедно за въздух и прохлада“, стойност 1000 лв., с. Генерал Тодоров

Село Генерал Тодоров има стратегическо положение – наамира се между вулкан Кожух и Марикостиново. На територията му е скалната църква от 9 век Св. Панталеймон, но по главната улица на селото, дълга 2 км. няма нито едно дърво. В рамките на проекта ще бъдат заседени 20 дървета, които ще бъдат “осиновени” от местните хора.

Радка Тотева, „Създаване на сайт Pensioner.bg“, стойност 1500 лв., гр. Русе

Създаване на социален сайт pensioner.bg, насочен изцяло към аудитория от пенсионирани хора, който да даде въможност за целева информация към тази група и възможност за повече комуникация и социализация между пенсионерите.

Магдалена Делева, „Плетем ПОВЕЧЕ за българските деца – с вяра в доброто ДАРЯВАМЕ НАДЕЖДА“, стойност 1500 лв., гр. Пловдив

С проекта се подпомага общността „Плетем за българските деца“, който включва десетки жени от цялата страна, които плетат и продават детски играчки благотворително в полза на деца с тежки заболявания и финансиране на тяхното лечение. Средствата ще бъдат инвестирани за закупуването на материали за дейността – предимно прежда и вата, което ще помогне за производството на повече благотворителни артикули.

Веселка Стоянова, „Момичетата в армията – нови предизвикателства“, стойност 1500 лв., гр. Шумен

Проектът ще подкрепи прилагането на дейности за насърчаване на равенството между половете в НВУ „В. Левски“ като реализира: проучване на общите нагласи и удовлетвореност сред курсантките, среща с утвърдени професионалистки и споделяне на опит и мотивация за повишаване на уменията, откриване на други структури предлагащи подкрепа, организиране на арена за обмен на опит с курсантки от други военни училища на територията на страната, извършване на научни изследвания.

Мирена Шанколова, „Света Рита от Каша – светицата на невъзможните случаи, една смирена, силна и смела жена с непоклатима вяра’’, стойност 1474 лв., гр. Белене

Целта на инициативата е създаване на първата в гр. Белене детска площадка, адаптирана за деца със специфични образователни потребности, каквато липсва в цялата община. Идеята е детската площадка да се превърне в своеобразен образователен кът на открито с възможност за подобряване на образователната и двигателната активност на децата на Белене и среща и взаимопомощ за техните родители.

Нели Черкезов, „Зелената класна стая“, стойност 1500 лв., с. Ситово

„Зелената Класната стая“ в с. Ситово е градина с всички елементи на взаимодействие в природата – повдигнати лехи, кошери, къщички за птици, компостер, оранжерия, плодни дървета, малка метеорологична станция. В нея, всички желаещи ще получават знания и умения за традиционни техники и култури, значението на кръговрата на въздуха, водата и сезоните в природата, екологията и пермакултурата чрез интерактивни занимания. В поддържането на градината ще бъде въвлечена местната общност, а на посещения ще идват деца от съседните градове.

Людмила Султанова, „Подготовка и провеждане на турнир по петанк на пенсионерски спортни клубове от София“, стойност 1200 лв., гр. София

В рамките на проекта се организира турнир по петанк от всичките пет пенсионерски спортни клуба от София. Целта на проекта е да ангажира и да социализира хората в пенсионна възраст и да им даде повод за срещи, спортни занимания и ангажирано свободно време.

Бистра Поюклийска, „Моята мечта да имам бебе… има и друг начин!“, стойност 1200 лв., гр. Триград

Проектът е насочен към жени с репродуктивни проблеми, на които да се дадат всички възможни алтернативи за сбъдването на мечтата да си имат рожба, а именно: психологическа подкрепа от специалист, ин витро и други методи на асистирана репродукция, билколечение, арт терапия, хранене и хранителни добавки, бани, апитерапия, калолечение и др.