БДФ отличи компании, които инвестират във важни обществени каузи

07.12.2021 | Актуално, Новини

За 16-та поредна година Български дарителски форум (БДФ) награди социалноотговорните компании в България.

Церемонията се състоя в Президентството на Република България. Домакин беше президентът Румен Радев.

Конкурсът „Корпоративен дарител“ 2021 отличава компаниите, допринесли значително за ефективна и смислена обществена промяна чрез прозрачни, устойчиви и ефективни програми и инициативи.

Фокус на тазгодишната церемония са обединените дарителски усилия през 2020 г.  в отговор на COVID – 19 и на здравните и социални проблеми, породени от пандемията.  Наред с огромната дарителска и доброволческа активност, беше впечатляваща волята за обединяване на усилията – организации и компании инициираха и създадоха редица дарителски фондове още в първите месеци от кризата с желанието по-бързо и ефективно да подкрепят болници, общности и хора в нужда.

„Кризата възроди солидарността и сближи гражданското общество и бизнеса“ каза Президентът Румен Радев в речта си при откриване на церемонията“.

Според Красимира Величкова, директор на БДФ, дарителската щедрост обаче трудно би стигнала до хората, „ако не съществуваше често пъти невидимата гражданска инфраструктура – всички онези местни организации, читалища, настоятелства, клубове и доброволчески групи, които работиха, за да се превърне дарителският жест в реална помощ за нуждаещите в цялата страна“.

В състезанието участваха 52 кандидатури. Изборът в качествените категории беше поверен на журито на конкурса, в количествените категории – на „Делойт България“, а в партньорските категории – на членовете на БДФ.

Традиционно Дарителският форум награждава личности със значим принос за развитието на дарителството в България. Тази година отличието е за Станимир Каролев – учредител и дарител на фондация „Карол Знание“. Фондацията има мисия да подкрепя български млади учени и техните научни проекти, така че те да намерят практическо приложение, да работи за изграждане на иновационна икономика, като открива и управлява идеи, таланти, предприемачи и проекти в научната област и технологичния сектор.

Управителният съвет реши да връчи и една специална награда „Смелост и вдъхновение в дарителството“ на фондация „За доброто“, чийто екип в последните две години, първоначално като неформална доброволческа група, а впоследствие и като организация, привлече хиляди съмишленици и реализира впечатляващи инициативи, насочени към по-добро детско здравеопазване у нас и подкрепа за нуждаещите се. През 2020 г. инициираха първия спешен фонд за подпомагане на болници за справянето с COVID-19 кризата.

Наградените през 2021:

Категория „Най-добра дарителска програма“:

„Time to make tomorrow“ на Фондация „Обществен борд на TELUS International Bulgaria“.

Категория „Най-добра доброволческа програма“ (тази година има двама победители):

Кока-Кола ХБК България за #YouthEmpowered и

Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър за „Подпомагане и развитие на обществото чрез доброволческата и дарителска платформа HPE Gives“.

Категория „Най-щедър дарител“:

Дънди Прешъс Металс Челопеч (дарени 1 710 683.97 лв., което е и 0,73% от печалбата преди облагане).

Категория „Най-голям обем нефинансови дарения“:

Данон Сердика (дарени продукти на стойност 476 793,31 лв.).

Категория „Най-сполучливо партньорство 2020“:

SAP Labs България и Фондация „Работилница за граждански инициативи“ за програмата „Запознайте се и програмирайте“.

Специална награда „Смелост и вдъхновение в дарителството“ на фондация „За доброто“.

Награда на УС на БДФ за личност със значим принос за развитие на дарителството в България: Станимир Каролев, връчена от президента Румен Радев.

БДФ изказва благодарност на всички компании и организации, които се включиха в конкурса и споделиха опита си, постигнатите резултати и научените уроци в подкрепата на различни каузи и общности. Това развива дарителската среда и заслужава признание.

Конкурсът и церемонията се осъществиха с подкрепата на: фондация „Америка за България“, Делойт България, Американска фондация за България, вестник Капитал, списание BGlobal, телевизия „Bulgaria On Air“ и Портала на неправителствените организации в страната.

Благодарим и на нашите партньори Brand New Ideas и фондация „Светът на Мария“.

Повече за кандидатстващите компании и програми в „Корпоративен дарител“ 2021 можете да видите ТУК