БДФ подкрепя предложените промени в Закона за защита от домашното насилие

26.01.2021 | Становища

Български дарителски форум (БДФ) смята за навременни и необходими предложените от кабинета промени в Закона за защита от домашното насилие. Според сдружението на големите дарители в България те са дори наложителни, като се имат предвид зачестилите случаи на домашно насилие от началото на пандемията от COVID-19 насам.

В становището на БДФ, изпратено до авторите на законопроекта в рамките на общественото му обсъждане, се посочват тревожните данни от миналата година: по информация от трите телефонни линии за сигнали за домашно насилие от март 2020 г. случаите са се увеличили с 12%, а обажданията и сигналите на горещите телефони – с 50%. Затова сдружението на дарителите подкрепя по принцип внесения проект и се надява, че той ще бъде приет в рамките на настоящата сесия на Народното събрание.

БДФ приветства създаването на специализиран орган – Национална комисия за превенция и защита от домашно насилие, както и на Централен регистър за случаите на домашно насилие. Наред с това сдружението внася няколко предложения за прецизиране на конкретни текстове с цел още по-доброто качество на законопроекта.

Цялото становище на БДФ можете да видите ТУК.