БАН разказва за патронажната услуга на ТСА

13.07.2021 | Актуално, Новини

В най-новата енциклопедия „България“ на Българска академия на науките (в частта, посветена на социалната политика) е представена една от най-ефективните и устойчиви програми на Тръста за социална алтернатива (ТСА) „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“. Книгата е официално представена в края на юни т.г., а материалът съдържа снимки и информация за програмата, която се реализира у нас от 2016 г. насам.

България е първата страна в Източна Европа, в която се тества моделът на патронажна грижа на американската програма Nurse-Family Partnership. Чрез програмата се осигуряват домашни посещения на бременни и млади майки под 22-годишна възраст, които са от уязвими семейства. Обучени екипи от медицински сестри и акушерки посещават младите жени общо около 60 пъти в рамките на две години и половина. До момента са извършени над 8600 домашни посещения, а активните потребителки на програмата са 122.

Специалистите от програмата работят с цялото семейство. Освен че вдъхват увереност, дават насоки и учат младите майки как да се грижат пълноценно за своите деца, те ги насърчават да се развиват и да завършат по-висока степен на образование, да търсят работа. Програмата оказва и материална подкрепа: осигурява безплатни лекарства и консумативи за грижа към новороденото, заплаща прегледи и осигуровки.

Основните цели на патронажната грижа са успешен изход от бременността за майката, пълноценно ранно развитие и добро здраве за децата от момента на тяхното раждане, икономическа независимост за семействата. Затова екипът на ТСА работи и с институциите, за да може моделът на патронажна грижа, който е доказал своята устойчивост и ефективност, да бъде приет и финансиран от държавата.