Аурубис е партньор на Софийския фестивал на науката

29.07.2021 | Актуално, Новини

Аурубис България подкрепя отново Софийския фестивал на науката. Той е инициатива на Британски съвет България и се реализира с подкрепата на партньори (Министерството на образованието и науката, университети, изследователски звена, посолства и културни институти, компании) от 2011 г. насам. Тазгодишното издание е посветено на теми като вирусите, ваксините, декарбонизацията, енергийната ефективност и високите технологии, Големия взрив, отпадъците, екологията, климатичните промени и др.

Традиционно Аурубис дава парична награда на един финалист в международния конкурс „Лаборатория за слава FameLab“, който е част от фестивала. Тази година, по случай 10-годишнината на отдел „Изследване и развитие“, компанията награди двама учени. Те имаха възможност да посетят и разгледат технологичните процеси в медодобивния завод в Средногорието.

Аурубис партнира с млади учени от Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, които представиха демонстрации на живо под надслов „Мед(е)ни експлозии“ по време на фестивала. В продължение на партньорството между компанията и Софийския фестивал на науката химици посетиха СУ „Свети Паисий Хилендарски“ в Златица. Младите учени Наско Стаменов и Борис Яначков от „Корпуса за бързо гърмене“ проведоха открит урок пред учениците от седми клас и демонстрираха химични реакции, свързани с изучавания учебен материал. Част от експериментите включваха химичен светофар, машината за пушек и горящата смес от пропан-бутан и сапун.