„Забавно лято, грижовна есен“ с фондация BCause

09.08.2021 | Актуално, Новини

През целия месец август фондация „BCause: в помощ на благотворителността“  ще реализира детски и учителски академии – част от петото издание на програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“. Тя се финансира от Филип Морис България и подкрепя местните общности в тютюнопроизводителните региони в България – Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен.

Програмата „Забавно лято, грижовна есен“ включва: образователно-приключенски академии за деца в училищна възраст, обучение за учителите в тези райони за методите на неформалното образование, Академия за местни предприемачи за стартиращия местен бизнес и медицински прегледи за възрастните хора.

Детските академии тази година обхващат 530 деца в 170 населени места. Акцент в тях е насърчаване на интереса и придобиване на повече знания и практически умения в науката, технологията, инженерството, изкуството и математиката.

Академията за учители се провежда в партньорство с Народно читалище „Бъдеще сега“, което активно участва и в провеждането на детските академии. Обучението обхваща учители в начален и основен курс, като е предвидено и индивидуално менторство при въвеждане на новите образователни методи в предстоящата учебна година, които учителите ще усвоят по време на Академията.

През есента програмата „Забавно лято, грижовна есен“  е с фокус здравна грижа за възрастни хора. Те ще преминат основни медицински прегледи от екипи, в които лекари специалисти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология и ендокринология. Прегледите ще се осъществяват в партньорство с Българска болнична асоциация и медицински специалисти от болниците МБАЛ „Хигия“ в Пазарджик, МБАЛ „Пулс“ в Благоевград и УМБАЛ „Медика“, Русе.

Последният компонент от програмата, свързан с предприемачество, ще стартира с новото издание на Академията за местни предприемачи, която включва няколко етапа: кандидатстване, обучение и менторство, възможност за финансиране на бизнес-идея.

От 2015 г. досега програмата „Забавно лято, грижовна есен“ е обхванала над 2 800 деца между 7 и 14 г., 6 400 възрастни хора, 250 екипа млади предприемачи и над 100 учители в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. Инвестирани са общо над 1 милион лева.