Тайните на водата

09.03.2020 | Бюлетин

Българска фондация „Биоразнообразие“ иска да изгради чешма в Природен парк „Беласица“

„Пътеката на мравката”, „Животът на кестена”, „Пътуване в историята“, „Цветна приказка“, „Тайните на водата“, „Приятели“, „Кълвачите – пазители на горите“, „Пеперудите и цветята на Беласица”. Това не са заглавия на книги или филми. Така поетично са наречени осемте тематични маршрута в Природен парк „Беласица”.

В планината, споделена между три държави – България, Гърция и Северна Македония, растат уникални за Европа естествени кестенови, букови и чинарови гори, виреят редки растения, живеят застрашени от изчезване животински видове. С тяхното опазване се заемат преди повече от 15 години екоактивистите от Българска фондация „Биоразнообразие“ (БФБ). Именно те са основният двигател българската част на Беласица да бъде обявена за природен парк през 2007 г., което възражда и района наоколо.

Вече 13 години територията се развива като туристическа дестинация, която чудесно съчетава природното богатство с културно-историческото наследство. „Биоразнообразие“ прави много за популяризиране на Подгорието и свързването му със съседните гранични територии – езерото Керкини (Гърция), интересни места и селища в Северна Македония. Над 70 човека участват всяка година в традиционния поход „Зимна Беласица“, като изкачват връх Голям Конгур (1951 м) от Петрич, посещават различни обекти, настаняват се в къщи за гости, дегустират традиционни ястия и се наслаждават на фолклора в подгорските села. Всяка есен администрацията на природния парк заедно с БФБ и други партньори организират Фестивал на кестена, който включва богата кулинарна и културна програма и привлича много гости от цялата страна.

Всъщност най-голям принос за превръщането на доскоро непознатата гранична територия в място за природен и екотуризъм, за включването на местни хора в туристически дейности и инициативи за популяризиране на района има Латинка Топалова–Жежиха от фондация „Биоразнообразие“. До последния си ден тя отдава енергия и знания на Беласица.

Лати, както с обич я наричат колегите й, участва активно в трудния процес по обявяването на българската част от планината за природен парк,  автор е на поредица от издания, представящи богатото биоразнообразие и възможностите за туризъм в Беласица. Години наред тя и нейният съпруг Пьотр прекарват в района всяка свободна минута – проучват, изследват и снимат различните му обитатели, общуват с местните хора. Латинка се включва активно и в процеса по изготвяне на плана за управление на природния парк по-късно.

Идеята за тематичните маршрути в планината също е на Лати – тя измисля цялата им концепция, образователна и занимателна стойност и връзките с подгорските села, избира снимки, ангажира илюстратори, дърводелци, доброволци. Така изпод ръцете й се раждат „Пеперудите и цветята на Беласица”, „Животът на кестена”, любимият й – „Пътеката на мравката”, „Приятели” – за нейните истински приятели – дърветата.

Един от най-приятните маршрути – „Тайните на водата“, започва от центъра на с. Коларово и за около 3 часа достига до красивия Камешнишки („Срамежлив”) водопад с височина 21 м, който е най-големият в българската част на Беласица. Маршрутът дава интересна и запомняща се информация за водата, но по цялото му протежение всъщност няма и глътка вода за пиене. Ето защо еколозите от Българска фондация „Биоразнообразие“ са решили да изградят там чешма и да я посветят на своята всеотдайна и така влюбена в Беласица колежка и приятелка Латинка.

След съгласуване с местни хора и с горските специалисти те вече са намерили най-подходящото място – уширение в гората с беседка в единия край, което е подходящо за разговори, хапване и игри, както и за образователни занимания на деца сред природата. Само на около 120 метра от мястото от корените на стари букови дървета извира бистра студена вода, която може да потече от чучура на бъдещата чешма.

Еколозите от „Биоразнообразие“ мечтаят да изградят чешмата през лятото и да я открият през есента по време на традиционния Фестивал на кестена. „Изминаха пет години, откакто Латинка ни напусна, но никой от нас не я е забравил. Вярваме, че чрез чешмата тя ще остане завинаги в любимата Беласица и хората, които пият вода тук, ще я споменават с добро“, казват активистите от БФБ.

За да стане факт „Чешмата на Латинка“, са необходими 3500 лв. Българска фондация „Биоразнообразие“ се надява да ги събере чрез второто издание на националната благотворителна кампания „БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА“, която ще се проведе от 22 до 31 март вкл.

На тази карта можете да видите тематичния маршрут „Тайните на водата“ и мястото, избрано за бъдещата чешма.

Повече за каузата на Българска фондация „Биоразнообразие“ в сайта на „БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА“