Не ме е страх да отида на лекар

09.03.2020 | Бюлетин

Фондация „Светът на Мария“ подготвя информационни брошури за хора с интелектуални затруднения

„Тази лудата какво да я правим?!“ Грубите думи на изнервен шофьор на линейка месеци наред разстройват поведението на Сия* – момиче с интелектуални затруднения от Дневния център „Светове“ към фондация „Светът на Мария“. Налага се тя да бъде откарана по спешност в болница, а има страх от линейки. Дълго след инцидента напълно блокира само при вида и звука им. Има непрестанна нужда да споделя и обсъжда случилото се с екипа на центъра в опит да преодолее шока.

Страх от бялата престилка чувства всеки и се справя с него по различни начини. За децата и възрастните с интелектуални затруднения обаче е особено трудно да го преодолеят, защото не знаят какво да очакват, когато отидат при специалист. Много често те отказват лечение и страдат именно поради несигурност и неразбиране на прости житейски ситуации. „Преди посещение в лекарски кабинет клиентите на центъра често водят дълги разговори с екипа, имат своите конкретни или неясни страхове. Особено притеснително е, когато се наложи някой да влезе в болница“, разказват в Дневния център.

Решението на проблема е достъпно поднесената информация. „Чрез нея хората с интелектуални затруднения не преодоляват всички страхове, но започват да разбират малко повече какви манипулации ги очакват и проумяват, че това се случва на всички останали хора, не само на тях“, допълват от центъра.

На български език няма подходящи и адаптирани материали, които да са разбираеми като текст и изображения, да предоставят информация за това какво значи да те лекуват, да ти взимат кръв, да те прегледат и т.н. Ето защо фондация „Светът на Мария“ иска да преведе от френски, адаптира и издаде поредица от информационни материали, подготвени на достъпен език и с множество илюстрации. В тях е обяснено какво се случва, когато отидеш на лекар или зъболекар, как изглежда обичайният преглед, какво е да ти вземат кръв или пломбират зъб.

Като начало екипът ще проучи и подбере две теми, свързани с лечението. Засега най-предпочитани са темите, свързани с посещение на лекарски кабинет, болнично лечение и грижа за зъбите.  Изборът, а впоследствие и адаптирането на информацията, ще бъдат направени с участието на самите младежи от Дневния център.

Брошурите ще бъдат достъпни в книжен вариант и онлайн. Наред с клиентите на „Светове“ ще ги ползват също други за деца и възрастни с интелектуална изостаналост, техни родители, близки и специалисти. Предвижда се материалите да се разпространяват безплатно.

Те са изготвени и предоставени за превод безвъзмездно от SantéBD (www.santebd.org). Разработени са във Франция именно с цел да повишат здравната култура на хората с умствена изостаналост и да подобрят информираността им за процедурите при лечение.

Фондацията има и предишен опит в издаване на достъпна информация за хора с интелектуални затруднения, както и широка мрежа от партньорски организации на и за хора с уреждания, родителски организации, доставчици на социални услуги и ресурсни учители, чрез които ще разпространява подготвяните брошури.

За да се стигне до крайния продукт, „Светът на Мария“ разчита на второто издание на националната дарителска кампания „БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА“, което ще се проведе от 22 до 31 март вкл. В него фондацията участва с каузата „Не ме е страх да отида на лекар“ и се надява да събере 2000 лв. за превода и адаптирането на тематичните издания,  както и около 3000 лв. за предпечата, оформлението и публикуването им онлайн и на хартия.

Повече за каузата на „Светът на Мария“ – в сайта на „БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА“

Можете да дарите за нея ТУК.

–––––-

*Името на момичето е променено.