Срещу COVID-19: Фонд “Проф. д-р Желязко Христов” увеличава капацитета на обществените трапезарии

12.04.2020 | Актуално, Новини

До края на извънредното положение 690 нуждаещи се ще получават храна в трапезариите на КНСБ по програмата на фонд “Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Обслужваните от КНСБ и Благотворителен фонд “Проф. д-р Желязко Христов” обществени трапезарии към момента са 12 – в Дупница, Пловдив, Пазарджик, Разград, Сливен, Смолян, Хасково и Шумен.

Всеки делничен ден 351 човека получават топъл обяд – супа, основно ястие, хляб и поне веднъж в седмицата десерт. Като част от мерките за преодоляване на последствията от кризата, породена от пандемията COVID – 19, МТСП ще осигури допълнително финансиране за храна на още 340 души за периода 13 април – 13 май 2020 г.

В обществените трапезарии се хранят хора в неравностойно социално положение, в това число изпаднали в тежка ситуация вследствие на епидемията – поставени под карантина, завърнали се от други държави, останали без работа, без доход, скитащи и бездомни хора.

След периода на извънредно положение услугата “Обществена трапезария” ще остане достъпна за постоянните 351 нуждаещи се от подкрепа граждани.