Отбелязват 8 март с шествие за правата на жените

13.02.2020 | Календар, Новини

За Международния ден на жената 8 март феминистки активисти и организации, сред които и Българският фонд за жените (БФЖ), подготвят голямо шествие за правата на жените. То ще тръгне по софийските улици от сградата на Министерския съвет в 18.30 часа в неделя, 8 март 2020 г.

По този начин БФЖ ще отбележи борбата на жените в България за равноправие, започнала преди повече от век. „Тя продължава и до днес, защото правата на жените не идват даром, а се отстояват всеки ден“, заявяват организаторите на събитието.

На 9 и 10 март т.г. БФЖ ще проведе вече ежегодната „Годишна среща на общността на БФЖ“. За трета поредна година ще се съберат на едно място над 70 активисти, представители на НПО, медии и политически фигури, които се застъпват за защита на човешките права и овластяване на жените и момичетата в страната. Под формата на панелни дискусии и практически дейности ще се изследва състоянието на правата на жените в България днес.

Инициативата е част от дългосрочната стратегия на организацията за подкрепа на неправителствените организации в страната. Целта е да се изградят силни партньорски взаимоотношения, за да се адресират навременно и адекватно потребностите на активисти и НПО, които отстояват правата на жените и момичетата.

За предишните срещи на общността на БФЖ можете да прочетете в „Доклад за правата на жените 2019“ и „Работилница за правата на жените: възможни решения за постигане на равнопоставеност на половете в България“ (2018 г.).